Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Αλλαγή πλεύσης Μαξίμου μετά την ήττα στο ΣτΕ



Σε τακτικό ελιγμό για να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την πολιτική ήττα που υπέστη και, ταυτόχρονα, να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων, προχωρεί η κυβέρνηση. Την αρχική, έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη αντίδραση διαδέχθηκαν χθες ψυχραιμότερες σκέψεις και αναπροσανατολισμός της στρατηγικής, σε μια προσπάθεια να περάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση το αρνητικό φορτίο των εξελίξεων.
Ετσι, ενώ αρχικά από την κυβέρνηση είχαν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου –ουσιαστικά την προσωρινή χορήγηση αδειών σε όποιον μπορεί να καταβάλει το τίμημα που θα οριστεί και, ταυτόχρονα, πληροί τις προϋποθέσεις που αφορούν τον τεχνικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό– και θα ακολουθήσει η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων για την επανασύσταση του ΕΣΡ, χθες ο σχεδιασμός, όσον αφορά τη σειρά των κινήσεων, άλλαξε.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των υπουργών Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, Επικρατείας Ν. Παππά, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, αποφασίσθηκε διαφορετικός χειρισμός, με σαφή στόχευση να εκτεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα φανεί τώρα εάν η Ν.Δ. έχει όντως ενστάσεις όσον αφορά θεσμικά ζητήματα ή απλά δεν επιθυμεί να γίνει ο διαγωνισμός και να παραταθεί το ισχύον καθεστώς», ήταν το σχετικό σχόλιο συνεργάτη του κ. Τσίπρα.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και του ζήτησε να συγκαλέσει τη Δευτέρα τη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να είναι έτοιμη έως τη Δευτέρα η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη χορήγηση προσωρινών αδειών. Εάν επιτευχθεί η επανασύσταση του ΕΣΡ, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει τη χορήγηση προσωρινών αδειών σε όσους επιθυμούν να εκπέμπουν πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ. Να σημειωθεί ότι πέραν της κ. Γεροβασίλη, που είχε προαναγγείλει την άμεση κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, και ο κ. Παππάς χθες το πρωί στην ΕΡΤ αλλά και ο κ. Βούτσης είχαν αναφερθεί στην ίδια διαδικασία, η οποία, προφανώς, άλλαξε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου αποφασίσθηκε να προηγηθεί η προσπάθεια επανασύστασης του ΕΣΡ.
Η κ. Γεροβασίλη, υιοθετώντας εμφανώς πιο χαμηλούς τόνους σε σύγκριση με την αρχική δήλωσή της το βράδυ της Τετάρτης, επανέλαβε χθες πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί η όχι με αυτές», και πρόσθεσε ότι γι’αυτό σπεύδει να κινήσει τη διαδικασία για συγκρότηση του ΕΣΡ. «Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στη Ν.Δ., ακόμη και αν συμφωνήσουν με την επανασύσταση του ΕΣΡ, θα ζητήσουν μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, χωρίς προσωρινή ρύθμιση, κάτι στο οποίο, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου