Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πολιτική μάχη στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ



Σε παιχνίδι τακτικής με έντονο πολιτικό «χρώμα» έχει εξελιχθεί η υπόθεση ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά και της σημερινής, έπειτα από κυβερνητική πρωτοβουλία, ανακοίνωσης περί νέας διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή τη Δευτέρα (17:00), με στόχο τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Οι σημερινές εξελίξεις σημαδεύτηκαν από τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης, η οποία, μετά τις χθεσινές έντονες και συναισθηματικά φορτισμένες αντιδράσεις, επέλεξε να κατεβάσει τους τόνους, σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόφαση του ΣτΕ.

Αλλαγή κυβερνητικής γραμμής
Ετσι, ενώ αρχικά από την κυβέρνηση είχαν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, μετά από σύσκεψη με συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, αποφασίστηκε αλλαγή πλεύσης.
Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και του ζήτησε να συγκαλέσει τη Δευτέρα τη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να είναι έτοιμη έως τη Δευτέρα η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη χορήγηση προσωρινών αδειών. Εάν επιτευχθεί η επανασύσταση του ΕΣΡ, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει τη χορήγηση προσωρινών αδειών σε όσους επιθυμούν να εκπέμπουν πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν μάλιστα ότι «τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας», προσθέτοντας πως «αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».
ΝΔ: Πρώτα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ξεκαθαρίζει πως πρώτα πρέπει να γίνει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και μετά να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων.
 «Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός, να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει: « Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».
Τέλος, σε επίπεδο ηγεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ν.Δ θα εκφράσει προς τον κ. Παυλόπουλο την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους για το δημοκρατικό και θεσμικό οικοδόμημα της χώρας που εγκυμονεί η μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την απόφασή του να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά.
«Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεύθυνη στάση μας. Η δε αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας», τόνισε νωρίτερα σε δήλωσή του πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας παράλληλα τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου