Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Samsung: Ο «θάνατος» του Galaxy Note 7 θα της κοστίσει χρυσάφι



Τα 17 δισ. που έκαναν «φτερά»  πριν καν ανακοινώσει επίσημα το πάγωμα της παραγωγής ήταν μόνο η αρχή... - Βουτιά 8% για τη μετοχή στα χαμηλά 8ετίας - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Η Samsung «τέλειωσε» το Galaxy Note 7 θέλοντας να καταλαγιάσει την οργή από το φιάσκο με τα κινητά που εκρήγνυνται στα χέρια των πελατών της. 


Η κορεατική εταιρεία αποφάσισε την Τρίτη να σταματήσει οριστικά τις πωλήσεις και την παραγωγή του Galaxy Note 7. Λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση, ζήτησε από τους κατόχους παλιών ή νέων Note 7 να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα κλείσουν. Η είδηση αυτή οδήγησε σε κατάρρευση τη μετοχή με τον γίγαντα της τεχνολογίας να βλέπει 17 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή του αξία να κάνουν φτερά.

Τα 17 δισ. που έχασε από τη «βουτιά» της μετοχής όμως είναι μόνο η αρχή. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η  κίνηση της Samsung να τερματίσει το Note 7 εξ ολοκλήρου θα είναι δαπανηρή, εκτιμώντας απώλειες μέχρι και 9,5 δισ δολαρίων στις πωλήσεις αλλά και απώλεια της τάξης των 5 δισ στα συνολικά κέρδη της εταιρείας.

Η ζημιά μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μπορεί να φτάσει τα 2,8 δισ. δολάρια, κάτι που θα ήταν αρκετό για να μηδενίσει τα κέρδη του τμήματος κινητών τηλεφώνων το συγκεκριμένο τμήμα εκτιμά η εταιρεία ερευνών Macquarie.

Μαύρες είναι οι εκτιμήσεις και της  Credit Suisse. Το πάγωμα της παραγωγής του Note 7 θα οδηγήσει σε απώλεια πωλήσεων έως και 19 εκατομμυρίων συσκευών δηλαδή σχεδόν 17 δισ. δολαρίων.

Η Samsung πρέπει να εξηγήσει άμεσα τι συνέβη για να σώσει το γόητρό της και να προστατεύσει τις μελλοντικές πωλήσεις, σχολιάζουν οι αναλυτές. Το κινητό που θα ανταγωνιζόταν στα ίσια το  iPhone 7 της Apple κατέληξε να κάνει σοβαρή ζημιά στη φήμη της Samsung.

Πλήγμα και στις εξαγωγές 

Και όλα αυτά ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας Γιου Ιλ-Χο παραδεχόταν ότι η διακοπή πωλήσεων του Note 7 θα επηρεάσει τις εξαγωγές της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, τα κινητά της Samsung αντιστοιχούν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών.

Πάντως μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση έρχεται από τη Nomura, η οποία εκτιμά ότι οι απώλειες λόγω απόσυρσης του Note 7 θα αντισταθμιστούν από τις υψηλές αποδόσεις των τμημάτων ημιαγωγών και οθονών της Samsung.

Σύμφωνα με τη Nomura, ακόμα κι τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος κινητών πέσουν κατά 22% στο σύνολο του 2017, κάτι που χαρακτηρίζεται «το χειρότερο σενάριο», τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου για το 2017 είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 30% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό του 2013.

Να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Samsung υπολογίζεται σε 194 δισ. δολαρίων και οι ετήσιες πωλήσεις της ξεπερνούν τα 179 δισ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου