Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

14χρονη κατέψυξε το σώμα της για να επιστρέψει από τον θάνατο



Στον… καταψύκτη, σε θερμοκρασία -195 βαθμών Κελσίου, μπήκε το σώμα μιας 14χρονης κοπέλας από τη Βρετανία, η οποία έχασε τη ζωή της από καρκίνο.
«Πρόκειται για ένα παράδειγμα των νέων ζητημάτων που θέτει η επιστήμη ενώπιον του νόμου. Κανένας γονιός δεν έχει βρεθεί ποτέ στην ίδια θέση» εξήγησε ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον που εξέδωσε την απόφαση.​

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η ιστορία αυτή -που θυμίζει έντονα σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ (Demolition Man)- ξεκίνησε όταν η ανήλικη διαπίστωσε το μη αναστρέψιμο της κατάστασης της υγείας της. Η μητέρα της προσέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε να λάβει την άδεια να μεταφέρει το παιδί στις ΗΠΑ και να το καταψύξει κρυογενετικά, καταβάλλοντας το ποσό των 43.000 ευρώ.

«Μου ζητήθηκε να εξηγήσω γιατί θέλω να ικανοποιηθεί αυτό το ασυνήθιστο αίτημά μου. Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, αλλά ξέρω ότι αυτό θα συμβεί. Με το να διατηρηθώ κρυογενετικά έχω μια ελπίδα να θεραπευτώ και να ξυπνήσω εκατοντάδες χρόνια αργότερα. Δεν θέλω να με θάψουν. Θέλω να ζήσω και να ζήσω περισσότερο και πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να έχουν βρει μια θεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχω και τότε να με ξυπνήσουν. Θα ήθελα να έχω αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου» ανέφερε η 14χρονη σε γράμμα της το οποίο διαβάστηκε στο δικαστήριο.


Μόλις εκδόθηκε η απόφαση, η σορός της κοπέλας μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου καταψύχθηκε από μια εταιρεία, με τη δέσμευση ότι θα βγει από την... κατάψυξη όταν βρεθεί η θεραπεία. Ο δικαστής έκρινε ότι η μητέρα της ανήλικης ήταν η μόνη που μπορούσε να αποφασίσει για την τύχη του σώματος της κόρης της (ο πατέρας της διαφωνούσε με την επιλογή της αυτή).

«Πρόκειται για ένα παράδειγμα των νέων ζητημάτων που θέτει η επιστήμη ενώπιον του νόμου. Κανένας γονιός δεν έχει βρεθεί ποτέ στην ίδια θέση» εξήγησε ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον που εξέδωσε την απόφαση.


Από τη δεκαετία του '60, οπότε και αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη τεχνική, έχει εφαρμοστεί σε μερικές εκατοντάδες περιπτώσεις. Το σώμα του ενδιαφερόμενου τοποθετείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, λίγα λεπτά μετά τον θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου