Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Σεισμός 7,5 βαθμών και τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet (7,8 βαθμών βάσει της μέτρησης της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS), σημειώθηκε βορειοανατολικά του Κράιστσερτς την Κυριακή για να ακολουθήσει δύο ώρες αργότερα τσουνάμι. Σε συναγερμό κηρύχθηκε ολόκληρη η ανατολική ακτή. Μαζικές εκκενώσεις περιοχών και εκεταμένες ζημιές.


Δύο είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του σεισμού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όμως δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Έχει ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, τουλάχιστον 45 -ο μεγαλύτερος μεγέθους 6,1 βαθμών.
Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσαν προειδοποίηση καλώντας τους κατοίκους κατά μήκος όλης της ανατολικής ακτής να μεταφερθούν στην ενδοχώρα ή να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη.

Σταθμός μέτρησης στην Καϊκούρα, 181 βόρεια του Κράιστσερτς, μέτρησε κύμα σχεδόν δυόμισι μέτρων, σύμφωνα με το Weatherwatch.co.nz. Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για κύματα τριών έως πέντε μέτρων έως ότου υποβαθμίσει την απειλή στις 5.30 τοπική ώρα (19:30 ώρ Ελλάδας) για πιθανά κύματα έως τριών μέτρων σε κάποιες περιοχές.

Η προειδοποίηση ίσχυε και για την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους πριν κληθούν να απομακρυνθούν υπό τον κίνδυνο τσουνάμι. Αναφορές και εικόνες με καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και κτίρια στο Νότιο Νησί. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Στο Ουέλινγκτον υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο, ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Ελικόπτερα μεταφερουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις πληγείσες ζώνες.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται 20 χλμ νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς -της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Το εστιακό βάθος του έχει προσδιοριστεί στα 15 χιλιόμετρα.

Η Geonet, η γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 βαθμούς από τους 6,6 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας -μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου