Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Τρεις ημέρες προθεσμία από Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης



Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει τρεις ημέρες να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με όλους τους θεσμούς ενώ δεν απέκλεισε ένα τέταρτο μνημόνιο αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018.

Εξάλλου, έδειξε ότι θεωρεί σημαντικές τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι επιπλέον μπορεί για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) έως τις 5 Δεκεμβρίου και δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των θεσμών και για να καταλήξουμε σε συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν όλοι συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.
Εφόσον συμβεί αυτό θα πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πετύχουμε μια συνολική συμφωνία με τη ρύθμιση του χρέους πριν το τέλος του 2016.
Ο Επίτροπος υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις ανησυχίες της Γερμανίας και δεν απέκλεισε να υπάρξουν συζητήσεις και μετά τις 5 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι χρειάζεται πρώτα το staff level agreement και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες συζητήσεις. Πάντως, απέφυγε να πάρει θέση για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά με επιπλέον μέτρα.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα τέταρτου μνημονίου ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».
Για το ζήτημα της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% για την περίοδο από το 2019 και μετά δήλωσε ότι «δεν θέλω να αναλαμβάνω δεσμεύσεις», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το μνημόνιο και θα δούμε τι θα γίνει μετά.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης φόρων όπως το παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι υπόθεση της κυβέρνησης.
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Κομισιόν λειτουργεί με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο και τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού εργασίας και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν διαπραγματευτική ισχύ.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου