Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Γνωριμία με το Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας με αφορμή την ετήσια δράση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων "Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας":

11.30: Ομιλία με θέμα «Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας 2014-2016. Πεπραγμένα και προοπτικές» από την προϊσταμένη της Εφορείας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.


12.00: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης "Πέλλα / Επεισόδια Μνήμης". Ομαδική έκθεση καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
12.30-14.00:
1) Ξενάγηση από τους αρχαιολόγους της Εφορείας κ. Νικόλαο Παππά και Αλεξάνδρα Σκίτσα στις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.
2) Επίσκεψη - γνωριμία του κοινού με τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου. Ξενάγηση από τους συντηρητές του Μουσείου κ. Ευ. Χρυσοστόμου, Ιω. Κεχαγιά, Π. Μπαλάφα και Αν. Τσιμπουκτσάκη.
3) Ξενάγηση από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Ακαμάτη και την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Ακαμάτη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας και στο έργο που πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ «Συντήρηση – ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Πέλλας και περιοχής της – Β΄ φάση».
Είσοδος ελεύθερη στο κοινό.

Με εκτίμηση,

Δρ. Νικόλαος Παππάς
Αρχαιολόγος
Eφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας
npappas1973@gmail.com, npappas@culture.gr
https://auth.academia.edu/ NikolaosPappas



Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης «Πέλλα/Επεισόδια Μνήμης»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής εικαστικής έκθεσης «Πέλλα/Επεισόδια Μνήμης» την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας με το 3o Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της ίδιας Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.). Την οργάνωση και επιμέλεια της είχαν οι κύριοι Γιώργος Τσακίρης, Εικαστικός, Καθηγητής του Α.Π.Θ., Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής του Π.Δ.Μ. και ο Δρ. Νικόλαος Παππάς, Αρχαιολόγος της Εφορείας.
Μαζί με τους παραπάνω καθηγητές, στην έκθεση συμμετέχουν και οι εικαστικοί Φωτεινή Αλεξίου, Στέλλα Αποστολάκη, Βασιλική Βασιλείου, Δέσποινα Ζηλίδου, Rafael Jilavian, Χρυσάνθη Καραγιαννάκη, Θεοδότα Κόμπου, Μίνα Κουζούνη, Όλγα Κωστελίδου, Έφη Λαμπρίδου, Νάνσυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Πετρίδης, Ανδριάνα Ροδάκου, Αλέξανδρος Σκαρίμπας, Βασιλική Σκριβάνου, Ιωάννης Τομπουλίδης, Κλεοπάτρα Τσάλη, Άρτεμις Τσικέλη και Μαριτάσα Τσιμπλάκη. Με την παρουσίαση των εικαστικών έργων τους στο Μουσείο ολοκληρώνεται μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, όταν όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν τόσο στο Μουσείο όσο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας. Τότε, ο χώρος και τα εκθέματα  λειτούργησαν ως συμβάντα που ενεργοποίησαν επεισόδια,  «Επεισόδια Μνήμης», που είναι και ο τίτλος της έκθεσης, και οδήγησαν ως επακόλουθο σε εικαστικά αντικείμενα/σχόλια. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν στον  χώρο ή διά του χώρου, κατανόησαν εκείνα που ο χώρος τους ενεργοποίησε και σχημάτισαν τις δικές τους ανταποκρίσεις. Ο τρόπος που προσεγγίζεται το αρχαιολογικό παρελθόν, τα αντικείμενα που έχει σχηματίσει, οι κοινωνικές δραστηριότητες που λειτουργούσαν κάποτε στην αρχαία πρωτεύουσα, όλα αυτά (και πολύ περισσότερα) αποτέλεσαν τους άξονες καλλιτεχνικής ερμηνείας του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Χώρου της Πέλλας.
Τόσο κατά την πρώτη επίσκεψη όσο και κατά την έκθεση των έργων τους στο Μουσείο, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η υποστήριξη του Δήμου Πέλλας, ο οποίος παρείχε στους συμμετέχοντες τις μετακινήσεις και τη φιλοξενία τους στο Κωπηλατικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Ωράριο λειτουργίας του Μουσείου:
Τρίτη-Κυριακή: 09.00-16.00.
Δευτέρα: κλειστά.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160
Πληροφορίες: Νικόλαος Παππάς (Αρχαιολόγος)
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου