Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρότερη ανάπτυξη το γ' τρίμηνο βάσει των νέων στοιχείων



Ταχύτερη ανάπτυξη, από την αρχικά εκτιμώμενη, στο τρίτο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Βάσει αυτών των προσωρινών εποχικά διορθωμένων στοιχείων η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 1,8% σε ετήσια βάση (πρώτη εκτίμηση 1,5%) και σε τριμηνιαία το 0,8% (πρώτη εκτίμηση 0,5%). Η θετική εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών.


Ειδικότερα, στο τρίτο τρίμηνο του 2016 με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει σε σχέση με το προηγούμενα τρίμηνο αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 0,3% του ΑΕΠ και των επενδύσεων κατά 1,7% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές σημειώνουν άνοδο σε ποσοστό 3,7%, ενώ οι εισαγωγές κάμψη κατά 10,2%.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η οικονομία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους έχει περάσει σε θετικό έδαφος καταγράφοντας αύξηση 0,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς ορίζεται σε ύφεση της τάξης του 0,3%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς, που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε τριμηνιαία βάση και για αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση, αναφέρει το Reuters.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έφτασε στο κατώτατο σημείο στο δεύτερο τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται το δεύτερο εξάμηνο και μια ανάπτυξη 0,1% για το σύνολο του έτους φαίνεται τώρα ένα πιθανό σενάριο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσσος.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Σύμφωνα με τα προσωρινά εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το τρίτο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έναντι της αύξησης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτου τριμήνου.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8%, έναντι της αύξησης 1,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτου τριμήνου.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2015 έναντι της αύξησης 1,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτου τριμήνου.

Οι διαφορές αυτές, εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποτέλεσμα της χρήσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, εφιστά την προσοχή η Στατιστική Αρχή, ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούριο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου