Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Η πρώην "επαναστάτρια" Αχτσιόγλου ανοίγει την πόρτα των ομαδικών απολύσεων.



Πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις άνοιξε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα. Tο προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου , σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Προέλεγχος
Η υπερασπιστική και «πρώην κόκκινη» γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.
Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά.
Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

2 σχόλια:

  1. Οι άνθρωποι τρομπάρουν και νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση. Νομίζω ότι είναι πιο αργοί και από την καθυστέρηση. ΞΕΦΤΙΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ.................ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ. ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή