Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Αλέξης Τσίρπας: Η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ήδη το νέο μνημόνιο



«Στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι το 4ο μνημόνιο». Αυτή και μόνο η φράση συνοψίζει τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός χτες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ομιλία, που εκφώνησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ιδιαίτερα οι αναφορές του στη διαπραγμάτευση και την «αριστερή ιδεοληψία» στα εργασιακά, αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να υψώσει τους τόνους,
να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συντάσσεται με τους ακραίους δανειστές και να οικοδομήσει το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι σύμμαχοί της επιθυμούν την παλινόρθωσή τους.
Ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας αφορμή από τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» και επισήμανε ότι είναι «ρεαλιστικό και αναγκαίο» να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Απέκλεισε δε ότι μπορεί «έστω και να μπούμε στον κόπο να συζητήσουμε καν παράλογες απαιτήσεις, από όπου κι αν αυτές προέρχονται».
Αφού λοιπόν δήλωσε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει», ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη μακρά του επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υπενθύμισε ότι το «καθεστώς της γαλέρας επικράτησε στα χρόνια της κρίσης, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.» και καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως με τη χθεσινή ομιλία του «επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί διακαώς τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος», μια και «υπερασπίστηκε, για άλλη μια φορά, με πάθος τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών και φυσικά και των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των εργοδοτών».

Υπονόμευση

«Αυτό δεν είναι ‘‘μένουμε Ευρώπη’’, όπως έλεγε το 2015, γιατί στην Ευρώπη άλλο καθεστώς επικρατεί. Αυτό σημαίνει ότι ‘‘γινόμαστε Μπανανία’’», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έβαλε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι απευθύνεται προς τους σκληρούς του ΔΝΤ λέγοντάς τους:
Μην υποχωρείτε. Κρατήστε γερά και συνεχίστε την προσπάθεια να εξαναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να αποδιοργανώσει πλήρως την αγορά εργασίας». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στάση Μητσοτάκη «βαθιά υπονομευτική και την ίδια στιγμή ορκισμένα αντιλαϊκή, ορκισμένα αντικοινωνική, ορκισμένα ταξική
«Η αξιολόγηση, λοιπόν, θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», είπε και εξήγησε γιατί η στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. είναι το τέταρτο μνημόνιο. «Αυτό που επιδιώκει με πάθος είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
»Δηλαδή, η μη λήψη μέτρων για το χρέος και άρα ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «ταυτίζεται, για άλλη μια φορά, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα» και πως «σήμερα ζητά εκλογές, πάλι λίγο πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αυτή δεν θα κλείσει».
«Αυτό που αποκρύβει» είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι «σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές -όπως διακαώς ζητά η Ν.Δ.- ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα «θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και της εξόδου της οικονομίας στις αγορές» και σε αυτό το ενδεχόμενο η μοναδική επιλογή για οποιονδήποτε στην κυβέρνηση θα ήταν «να ζητήσει νέο δάνειο. Να, λοιπόν, το 4ο μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».
Εφτασε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ετοιμάσει το νέο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει «άγρια λιτότητα και περικοπές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας».
Τη φορτισμένη ατμόσφαιρα «έσπασε» το χειροκρότημα των βουλευτών και των στελεχών στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την κοινωνία να καταστραφεί για να έρθει αυτός να τη λεηλατήσει, μαζί με τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο και τους ίδιους συνεργάτες και συνεργούς, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψουν».
Ο πρωθυπουργός σε δύο αναφορές του είπε ότι βασικός εσωκομματικός σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Η πρώτη αφορούσε το ότι «επαναφέρει τη φαντασιοπληξία του success story του κυρίου Σαμαρά» και η δεύτερη πως στο προσφυγικό «αντί η ηγεσία της Ν.Δ. να συμβάλει με τη στάση της, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, να ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Χαρακτήρισε «τουλάχιστον ανεύθυνο» η Ν.Δ. να «πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων», που έχει ως φυσικούς αυτουργούς -αλλά και τελικούς κερδισμένους- μέλη και φίλους της Χρυσής Αυγής.

Η χθεσινή Γραμματεία

Η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων φάνηκε και από το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου, ενημερώνοντας τα κορυφαία στελέχη για τις εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε πει απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα να μπει σε διάταξη κινητοποίησης, σε διάταξη μάχης, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στην ελληνική κοινωνία». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πρέπει να τις συνδιαμορφώσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
*Ο Νίκος Ξυδάκης, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ορίστηκε νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου