Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Σφαγή για τα «δικά τους παιδιά»



Σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία για τις στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων που έχουν γεμίσει κάθε καρέκλα και γωνία του δημοσίου αυξάνοντας το μισθολογικό κόστος κατά 2,1% όπως παραδέχθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή  η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Η κ. Γεροβασίλη απέδωσε την αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων -έχουν ήδη ξεπεράσει
τους 2000- στην αλλαγή μεθοδολογίας για την καταμέτρησή τους λέγοντας πως πλέον στους σχετικούς καταλόγους συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες βουλευτών και λοιπών λειτουργών του δημοσίου που η θέση τους δικαιολογεί μετακλητούς υπαλλήλους.

Όπως έσπευσε να ενημερώσει με non paper η κ. Γεροβασίλη ο αριθμός των 2067 μετακλητών υπαλλήλων είναι αυξημένος κατά 125 εργαζομένους σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 και αφορά κυρίως στους ΟΤΑ, σε συνεργάτες υπουργών και σε μετακλητούς της βουλής.

Σημειώνεται ωστόσο πως σε απάντηση που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης σε βουλευτές της ΝΔ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αριθμός των μετακλητών στα υπουργεία δεν ξεπερνούσε τους 634 εργαζομένους.

Με τις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών να ακουμπούν καυτά ζητήματα των εργασιακών σχέσεων όπως οι ομαδικές απολύσεις, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστήριξε στον realfm 97.8 πως η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων είναι ελάχιστη και αφορά στην ίδρυση νέων υπουργείων κάτι που χαρακτήρισε «επένδυση» η οποία σύντομα θα αποδώσει καρπούς.

Επικαλέστηκε μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων για τις προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί σε υγεία και παιδεία βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με την κυβέρνηση.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Κάθε άλλο. Καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr οι εταίροι στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση θέτουν ανοιχτά πλέον τη δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο μαζί με τις υπόλοιπες περικοπές σε αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές.

Δεν είναι τυχαίο πως ήδη κυβερνητικά στελέχη (Κώστας Ζαχαριάδης) θέτουν θέμα απολύσεων στο δημόσιο τις οποίες προκαταβολικά «χρεώνουν» στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της στήριξής του στον υποψήφιο της γαλλικής κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος έχει μιλήσει για απόλυση περίπου 500.000 εργαζομένων από το γαλλικό δημόσιο.

Συνεργάτες του μιλώντας στο real.gr υπενθύμιζαν πως ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε ξεκάθαρα ταχθεί κατά των απολύσεων στο δημόσιο προτείνοντας δοκιμαστική περίοδο 2 ετών για κάθε νέο δημόσιο υπάλληλο και οριστικό τέλος στις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.

Ήδη η κυβέρνηση έχει φροντίσει να καλλιεργήσει κλίμα απόλυτου τρόμου προς τους δημοσίους υπαλλήλους ως προς τις εξαγγελίες Μητσοτάκη προαναγγέλλοντας απολύσεις, υποχρεωτική κινητικότητα, μειώσεις αλλά και «πάγωμα» των μισθών.

Για «βόλεμα ημετέρων στα υπουργεία» έκανε λόγο ο τομεάρχης διοικητικής ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς υπολογίζοντας την αύξηση των μισθολογικών δαπανών των Υπουργείων κατά 146 εκατ. Ευρώ μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 από την τοποθέτηση κομματικών στελεχών που όπως σημειώνει «προικίζονται» από την κυβέρνηση για να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στο μέλλον.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Μηλιού στο Φεστιβάλ Αθηνών κατά τη ΝΔ είναι ένα ακόμη δείγμα για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το δημόσιο και τη στελέχωσή του.

Ανάλογη περίπτωση τακτοποίησης «ημετέρων» κατά την αντιπολίτευση, είναι η δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα το οποίο έφτασε και στη βουλή με μια μάλλον ειρωνική ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Τσίπρα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου