Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Επανεμφανίστηκε το σκορβούτο λόγω φτωχής διατροφής



Το σκορβούτο έκανε την επανεμφάνισή του ως νόσος. Η Αυστραλία ανακοίνωσε περιστατικά της πάθησης, η οποία ιστορικά έχει συνδεθεί με τους ναυτικούς στα μεγάλα ταξίδια.
Προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C. Ήταν συχνή και συχνά μοιραία νόσος στους ναυτικούς που περνούσαν μήνες χωρίς φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Στις μέρες μας θεωρείται σπάνια πάθηση αλλά επανεμφανίζεται λόγω των φτωχών διατροφικών συνηθειών, δήλωσε η Jenny Gunton, του Westmead Institute στο Σίδνεϋ.

Η ειδικός εντόπισε τη νόσο όταν δεν επουλώθηκαν οι  πληγές αρκετών ασθενών της. Όταν τους ρώτησε για τη διατροφή τους, ένας δήλωσε ότι κατανάλωνε λίγα ή καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι υπόλοιποι κατανάλωναν αρκετές ποσότητες από αυτά, αλλά τα μαγείρευαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιταμίνη C. Αυτό υπογραμμίζει ένα κίνδυνο: ότι μπορεί κάποιος να καταναλώνει πολλές θερμίδες αλλά να μη λαμβάνει αρκετές θρεπτικές ουσίες.
Η διάγνωση στους 12 ασθενείς έγινε με βάση εξετάσεις αίματος και τα συμπτώματα. Όλοι ιάθηκαν με απλή αγωγή βιταμίνης C.
Έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματική δημιουργία κολλαγόνου και συνδετικού ιστού, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μώλωπες, αιμορραγία στα ούλα, πόνο στις αρθρώσεις και πρόβλημα στην επούλωση των πληγών.
Η Gunton, που δημοσίευσε τη μελέτη για την επανεμφάνιση της νόσου στο περιοδικό Diabetic Medicine, δήλωσε ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και παρόλα αυτά να νοσήσουν.
Οι ασθενείς της ήταν από διάφορα κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα.
Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αυστραλία αλλά έχει αυξητικές τάσεις και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγές: Diabetic Medicine,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου