Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Nέα πρόκληση Ερντογάν."Θέλει Θράκη και νησιά Αιγαίου"



Για ακόμα μία φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Ερντογάν εγείρει θέμα σχετικά με τη Συνθήκη Λωζάνης, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις του: Για πρώτη φορά θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης.
"Η Συνθήκη, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα ιερό κείμενο, που δεν μπορεί να μείνει ανέγγιχτο", δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα A Haber δημοσιεύει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν: "Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές; Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;", διερωτάται.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923", υπογραμμίζοντας ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει.

"Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο", τόνισε.

Και συνεχίζει: "Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης. Όμως η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε".

"Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα", επισημαίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος κάνει τόσο ευθεία αναφορά σε αναθεώρηση τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων προκλητικών αναφορών, μία κλιμάκωση του επιθετικού του λόγου, μιλώντας επί της ουσίας για αναθεώρηση του εδαφικού status quo της Τουρκίας, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έως τη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου