Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ποδαρικό με πλειστηριασμούς 1.000 ακινήτων κάνει το 2017



Το μέλλον και η πορεία των ελληνικών τραπεζών για το 2017 κρίνεται από την πορεία της διαχείρισης και της μείωσης των κόκκινων δανείων. Αυτό σημειώνουν όλα τα τραπεζικά στελέχη τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές τοποθετήσεις τους. Το μήνυμα έστειλε πριν από λίγες ημέρες, με συνέντευξή του στους «Financial Times» και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η κεντρική τράπεζα παρατηρεί ήδη από το δεύτερο
εξάμηνο του 2016 μια αναστροφή στην άνοδο των επισφαλειών, η οποία αποτυπώθηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο ο δρόμος που απομένει είναι ακόμη μακρύς.
Καθένα από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχει συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) και έχει δεσμευθεί σε ένα συγκεκριμένο στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων, ακολουθώντας το δικό του μοντέλο. Οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν περιλαμβάνουν τις δικαστικές ενέργειες, την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών, καθώς επίσης και τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους αποκαλούμενους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες.
Παράλληλα, ενεργοποιούνται και τα εξειδικευμένα distress funds, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων να είναι ιδιαίτερα έντονο. Ηδη η Alpha Bank αναμένεται να μεταβιβάσει το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στεγαστικά δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ στην Aktua Hellas. Στη συνέχεια, και μέσα στο 2017, θα γίνουν άλλες δύο μεταβιβάσεις ομαδοποιημένων στεγαστικών δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ έκαστη, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που θα αναλάβει να διαχειριστεί η Aktua Hellas να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Τα πρώτα δάνεια που θα μεταβιβαστούν θα είναι στεγαστικά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για τουλάχιστον 12 μήνες, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα δάνεια αυτά θα είναι μόνο μεγάλα ή θα περιλαμβάνονται και μικρότερης αξίας στεγαστικά. Στη συνέχεια θα καθοριστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία και καταναλωτικά δάνεια. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να χορηγηθεί και η άδεια στην KKR, την πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων, στην οποία μετέχουν από κοινού η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ σε συζητήσεις για την προσχώρησή τους βρίσκονται και η Πειραιώς και η Εθνική.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το 40% των κόκκινων δανείων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα εξειδικευμένα distress funds εισπράττεται. Ωστόσο, οι τράπεζες επιλέγουν τη διαδικασία των ρυθμίσεων οφειλών, ακόμα και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μην εγγράψουν τη ζημία στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά να δώσουν μία ευκαιρία, ώστε και το δάνειο να μην χαρακτηριστεί οριστικά ανείσπρακτο και ο δανειολήπτης να καταφέρει να σώσει το ακίνητό του. Μάλιστα, η συνήθης πρακτική είναι ότι ο πλειστηριασμός μπορεί να αποφευχθεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε, εάν γίνει μια ρύθμιση της τελευταίας στιγμής.
Οι πλειστηριασμοί, πάντως, κρίνεται πως δεν μπορούν να αποφευχθούν κυρίως για τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, αναμένεται ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017 θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες περί τα 1.000 ακίνητα. Στους σχεδιασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν περιλαμβάνεται η εκπλειστηρίαση ακινήτων μικρής αξίας, η οποία βρίσκεται κάτω από τα 170.000 ευρώ (πρόκειται για το όριο που αφορά την προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας), αλλά σε πρώτη φάση ακινήτων που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ.
Στις λύσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους συνεργάσιμους δανειολήπτες θα προτείνεται -κατά περίπτωση- ακόμα και διαγραφή κεφαλαίου, αλλά και αλλαγή δανείου.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος δανειολήπτης δηλώσει οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, όμως διαμένει σε σπίτι 200 τ.μ. για το οποίο έχει λάβει δάνειο 600.000 ευρώ, θα του προτείνονται λύσεις όπως ακόμα και η αλλαγή σπιτιού. Δηλαδή, θα του προτείνεται να μετακομίσει σε ένα άλλο σπίτι, στην ίδια περιοχή, μικρότερης επιφάνειας (π.χ., 80 τ.μ.), για το οποίο θα κληθεί να αποπληρώσει μικρότερο δάνειο (π.χ., 150.000 ευρώ).
Θα μπορεί, ακόμα, να πουλήσει το ακίνητό του σε τιμή που θα συμφωνηθεί από τον ίδιο, την τράπεζα και την εταιρεία διαχείρισης, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο. Και σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται διαγραφή οφειλής.
Μια άλλη λύση θα είναι και η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και η παραμονή σε αυτό του δανειολήπτη με την καταβολή ενοικίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου