Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Μετωπική κυβέρνησης - ναυτεργατών - Πώς θέλει να σπάσει την απεργία ο Κουρουμπλής



Στα «κάγκελα» οι ναυτικοί για τις αλλαγές στη φορολογία τους - Προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους

Σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την κυβέρνηση βρίσκεται πλέον το ναυτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η επικείμενη ανατροπή προς το χείριστον του φορολογικού πλαισίου που διέπει το ναυτικό επάγγελμα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι ναυτικοί…στα κάγκελα.

Το μήνυμα των ναυτικών είναι ισχυρό, με αποτέλεσμα  η κυβέρνηση Τσίπρα μέσω του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή να προσπαθεί να καθησυχάσει τους συνδικαλιστές. Η απομόνωση των νησιωτών από την ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι σίγουρα ένα κτύπημα το οποίο δεν θέλει να δεχθεί ο πρωθυπουργός.

Το ερώτημα που θέτουν κύκλοι των συνδικαλιστών είναι  γιατί ο ΥΝΑ δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών»  και ότι «φήμες που κυκλοφορούν για την αλλαγή του καθεστώτος της φορολογίας των ναυτικών είναι παντελώς αβάσιμες» και περίμενε να το κάνει την Κυριακή αφού είχε αποφασισθεί η δεύτερη 48ωρη απεργία.

«Υπάρχει δυσπιστία. Κάτι δεν πάει καλά σε όλη αυτή την υπόθεση» επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάλου Λιμανιού που παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα. «Αν όσα  υποστηρίζει ο ΥΝΑ είναι σωστά γιατί περίμενε να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις για να τα επικοινωνήσει στους συνδικαλιστές; Αν κάτι δεν ισχύει βγαίνεις και το λες από την αρχή και όχι αφού έχουν βγει οι ναυτικοί στα κάγκελα. Υπάρχουν δεύτερες  σκέψεις, είναι σαφές.»

Ο ΥΝΑ κάλεσε σε νέα συνάντηση την ΠΝΟ μετά την σημερινή απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τρεις ακόμη ημέρες έως το πρωϊ της Παρασκευής  με ανοικτό το ενδεχόμενο της συνέχισης.

Ο υπουργός επιμένει ότι όλα είναι θέμα «παρεξήγησης» και ότι δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΝΑ λίγο πριν τις 18.00 αναφέρει: «Μετά την απόφαση  της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας  να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις που ανέλαβε προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης,  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής  - ότι  δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των Ναυτικών και ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εξομοίωσης, όπως ισχυρίζεται η ΠΝΟ -  ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι σεβαστές. Μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσα και κατά τη σημερινή συνάντηση στην ΠΝΟ, πιστεύω ότι έχουν εκλείψει  οι λόγοι της απεργίας.  Καλώ την ΠΝΟ να λάβει υπόψη τα πιεστικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά, να επανεκτιμήσει τη στάση της,  και να συμβάλλει άμεσα  στη δρομολόγηση ενός πλοίου ανά γραμμή.  Ταυτοχρόνως καλώ την ηγεσία της Ομοσπονδίας σε νέα συνάντηση στο Υπουργείο.»

Η σύγκρουση με τον Κουρουμπλή για τη φορολόγηση


Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο  στη σημερινή  συνάντηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όσο και σε προηγούμενη που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο,  ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επέμενε στην άποψη  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ελληνική ναυτιλία και τον έλληνα ναυτικό. Όπως έγραψε νωρίς το πρωϊ  το protothema.gr ο ΥΝΑ είπε στους συνδικαλιστές ότι δεν υπάρχει θέμα εξομοίωσης των ναυτικών με τους στεριανούς στα φορολογικά θέματα και ότι οι θεσμοί ζήτησαν μια αναπροσαρμογή στους φορολογικούς συντελεστές.

Οι ναυτικοί δηλώνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο υπουργός τους είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ναυτικών και στηρίζει τη ναυτιλία, αλλά η Τρόικα θέλει προσαρμογές 3%, δηλαδή από το 15% να πάει στο 18% η φορολόγηση για τους έλληνες αξιωματικούς της ναυσιπλοΐας.

Οι συνδικαλιστές ναυτικοί θεώρησαν αδιάλλακτη την στάση του κ. Κουρουμπλή και έλαβαν την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Η νέα 48ωρη απεργία αποφασίστηκε  το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της   Πανελλήνιας Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον όμως, οι ναυτεργάτες έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια τουλάχιστον έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με 48ωρη απεργία την περασμένη Παρασκευή, κλιμακώνονται με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Η σημερινή απόφαση για απεργία αφορά στην συνέχεια αυτής που ήδη ισχύει και επρόκειτο να λήξει στις 06:00 το πρωί της Τρίτης.

Η απεργία των ναυτικών εν τω μεταξύ έχει αφήσει τουλάχιστον 3.000 μαθητές που βρίσκονταν σε εκδρομή με τα σχολεία τους εγκλωβισμένους σε νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία τουριστικών γραφείων.

Μάλιστα, μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν μπορούσε να δοθεί επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για το τι θα γίνει με τους μαθητές που έχουν αποκλειστεί, πώς θα γίνει η μεταφορά τους και αν τελικά θα προκύψει κάποια οικονομική επιβάρυνση και ποιος θα την καλύψει.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, περίπου 1.250 μαθητές βρίσκονται στα Χανιά, ενώ για το Ηράκλειο δεν υπάρχουν στοιχεία. Κάποιοι από αυτούς αναμενόταν να φύγουν χθες το βράδυ, κάποιοι σήμερα το πρωί. Ο αριθμός των παιδιών είναι «απαγορευτικός» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας (σ.σ. υπολογίζοντας βέβαια μόνο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και όχι το σύνολο των μαθητών που είναι εγκλωβισμένοι λόγω της απεργίας) για τη μεταφορά τους με αεροπλάνο, ενώ αναζητούνταν λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.



Η ανακοίνωση της ΠΝΟ



H Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην  συνέχεια του  από 3 Δεκεμβρίου 2016 δελτίου Tύπου με  το οποίο και ανακοίνωνε την  απόφασή της για την πραγματοποίηση πανελλαδικής 48ωρης προειδοποιητικής  απεργίας, για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των ναυτικών με προεξάρχοντα τα θέματα  του  φορολογικού και ασφαλιστικού, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με  προοπτική κλιμάκωσης, κατά  την  σημερινή  συνεδρίασή της, και  αφού έλαβε υπόψη την αδυναμία της Κυβέρνησης να δεσμευθεί ουσιαστικά, αποφάσισε  να κλιμακώσει περαιτέρω τον  αγώνα  της  με  την  πραγματοποίηση νέας 48ωρης  πανελλαδικής απεργίας για  όλες τις  κατηγορίες  πλοίων που  θα αρχίζει την 06.01 ώρα  της  6 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Τρίτη και θα  λήγει την 8 Δεκεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 06:00, με προοπτική κλιμάκωσης, οπότε και ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ και δεν θα εκτελεστεί κανένα να δρομολόγιο.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ εκφράζει τις ευχαριστίες της στα πληρώματα, τα οποία και συμμετείχαν δυναμικά και μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση και τους καλεί όπως με την ίδια θέρμη και αγωνιστικότητα συνεχίσουν και στη νέα απεργία.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση καταγγέλλει τις απαράδεκτες και κατακριτέες από κάθε άποψη μεθοδεύσεις και προσπάθειες, δημιουργίας συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού.

Οι προσπάθειες όμως αυτές από όπου κι αν προέρχονται να είναι βέβαιοι οι δημιουργοί τους θα συντριβούν από την δυναμική και μαζική απάντηση των ναυτεργατών, οι οποίοι όχι μόνο δεν φταίνε σε τίποτα για το κατάντημα της χώρας αλλά απλά δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Η Διοίκηση  της  ΠΝΟ για άλλη μια φορά ζητάει την  κατανόηση  και  την  πλήρη  συμπαράσταση τόσο  του  επιβατικού  κοινού  όσο  και  όλων των  Ελλήνων  εργαζομένων  διότι  ο  αγώνας  ο  οποίος  διεξάγεται   δεν  είναι  αγώνας  που  αφορά  μόνον  τους  Έλληνες  ναυτεργάτες,  αλλά  αφορά  ολόκληρη την  ελληνική  κοινωνία.

ΟΙ  ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ  ΔΕΝ   ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ   ΤΙΠΟΤΕ  ΝΕΟ

ΑΠΛΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Ορθώνουν  το  ανάστημα, μαζί με  όλους  τους  εργαζομένους  και  τους  επιστημονικούς  φορείς  της  Χώρας,   ενάντια   στη λαίλαπα του  ασφαλιστικού και του φορολογικού με  το  οποίο και  κατεδαφίζεται  πλήρως   η  κοινωνική  ασφάλιση και  το  Κράτος  Πρόνοιας  και  οδηγούνται  μαθηματικά στην  φτώχια  και  στην εξαθλίωση.

Η   διάλυση του ΝΑΤ,  η  κατεδάφιση του  ΚΕΑΝ, η αποψίλωση  των  οργανικών   συνθέσεων   των πλοίων σε  βάρος   της  ασφάλειας   των  δρομολογίων  και  των  επιβατών,    ο  ευτελισμός  των  συντάξεων, η οξυνόμενη  και  διογκούμενη συνεχώς    ανεργία  του  κλάδου, η  μαύρη  ανασφάλιστη  εργασία, η  συνεχής  παραβίαση  των όρων εργασίας,  η συνεχής   υποβάθμιση  των κοινωνικών  ασφαλιστικών  δικαιωμάτων  και της  ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης  των  εν  ενεργεία και  συνταξιούχων  ναυτεργατών, η  προσπάθεια  εξάρθρωσης  και  εκμηδενισμού των δικαιωμάτων   του  κλάδου,  η σχεδιαζόμενη και επιχειρούμενη υπερφορολόγηση των ναυτικών, η οποία θα αποτελέσει και το τελειωτικό κτύπημα, και  η σιωπηρή  ανοχή  και  αδιαφορία  των  Υπευθύνων  και  του  Κράτους,   δεν  μπορούν  να  μείνουν  αναπάντητα..



Το  σύνολο των ναυτεργατών  της  Χώρας  (εν ενεργεία και  συνταξιούχων)  συμμετέχουν μαζικά  στον απεργιακό  μας  αγώνα και  όλοι μαζί συνεχίζουμε και συναντιόμαστε και στις 08-12-2016, οπότε και έχει ήδη προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, μαζί με τους λοιπούς εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στην ανάλγητη και εξοντωτική αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου