Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών: Θα βγάζει τα έσοδα των επιχειρήσεων στη φόρα



Ένα σύγχρονο οπλοστάσιο για τον προσδιορισμό των πραγματικών εσόδων των επιχειρήσεων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής δίνει στο υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη δημιουργία Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Με το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την συνεχή
τροφοδότηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, διαμέσου των παροχών υπηρεσιών πληρωμών, που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα, ώστε να καταστεί ευχερέστερη η διασταύρωση των στοιχείων συναλλαγών των επιχειρήσεων.
Στη βάση αυτή οι τράπεζες, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών πληρωμών ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, με ή χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα, που παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρετώντας Ελληνικές επιχειρήσεις, θα διασυνδέονται στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών και θα τροφοδοτούν με στοιχεία τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι πάροχοι που θα διαβιβάζουν στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα συμπεριλαμβάνονται σε δημόσιο μητρώο που είναι προσβάσιμο ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, ενώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να δηλώνουν μέσω του Taxisnet τους συνεργαζόμενους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, διαμέσου των οποίων αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές. Ακόμη, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, μεταξύ αυτών που έχουν συμπεριληφθεί στο δημόσιο μητρώο.
Κατ' αυτό τον τρόπο, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων συναλλαγών των επιχειρήσεων δια μέσου των δεδομένων συναλλαγών που διαβιβάζουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών. Στην περίπτωση που επιχείρηση δεν θα δηλώνει το συνεργαζόμενο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών θα σημαίνει πως δεν αποδέχεται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και κατά συνέπεια δεν θα διαβιβάζει στο υπουργείο Οικονομικών τα δεδομένα των συναλλαγών. Η περίπτωση αυτή θα συνιστά υπόθεση υψηλής προτεραιότητας για τον περαιτέρω έλεγχο ενδεχόμενης απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Παράλληλα με τα οφέλη καταπολέμησης του «ξεπλύματος» χρήματος, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα αποτρέψουν τη χρήση ανώνυμων μέσων πληρωμής εκδόσεως άγνωστων παροχών πληρωμών του εξωτερικού, που διευκολύνει την απόκρυψη συναλλαγών Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων εις βάρος των δημοσίων εσόδων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με σκοπό τη δραστική καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροαποφυγής, θα εισάγεται η υποχρέωση ταυτοποίησης των μέσων πληρωμής για ηλεκτρονικές συναλλαγές από το πρώτο ευρώ. Αυτό απλά σημαίνει πως η χρήση μη ονομαστικοποιημένων και μη ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών με δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν θα επιτρέπεται.
Από την απαγόρευση χρήσης ανωνύμων μέσων πληρωμής θα εξαιρούνται συγκεκριμένοι τομείς οι οποίοι θα προσδιορίζονται εκάστοτε, από τον υπουργό Οικονομικών σε περιπτώσεις δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου όπως ενδεικτικά στον τομέα της σίτισης κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου