Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας πάει Βερολίνο.



Στο Βερολίνο μεταβαίνει την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας θα έχει γεύμα εργασίας με την κ. Μέρκελ, ενώ την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει για μια ακόμη φορά να ζητήσει την παρέμβαση της κ. Μέρκελ
προς τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για να απεμπλακεί το ζήτημα της β΄αξιολόγησης και της συμμετοχής του ΔΝΤ.

«Ο πολιτικός παράγοντας, όπως και στην πρώτη αξιολόγηση τον περασμένο Μάιο, δεν θα είναι απών από την τελική συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του την Κυριακή στο ΑΠΕ ΜΠΕ.  

Για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται τώρα η διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει« Στόχος δικός μας είναι, ει δυνατόν, να κλείσουμε τη διαδικασία της β' αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους. Ίσως, όμως, να χρειαστούν και κάποιες περαιτέρω συζητήσεις οι οποίες, όμως, δεν θα διαταράξουν τον πολιτικό μας σχεδιασμό». (διαβάστε αναλυτικά)


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα με τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ως εξής:

Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 – 17 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14.12, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Την Πέμπτη, 15.12, θα συναντήσει σε πρόγευμα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής, 16.12, θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου