Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Συνταξιούχοι:"Στάχτη στα μάτια" οι εξαγγελίες Τσίπρα



Για «ψίχουλα και για στάχτη» στα μάτια κάνουν λόγο οι μεγαλύτερες ενώσεις των συνταξιούχων της χώρας σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παροχή μιας σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που αφορά περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα σε σύνολο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ &
Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Δήμος Κουμπούρης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της προσπαθεί δίνοντας ψίχουλα να μας ρίξει στάχτη στα μάτια όπως έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις, καθώς αυτά που θα δοθούν είναι από αυτά που αφαιρέθηκαν από τις λεηλατημένες συντάξεις μας κύριες και επικουρικές,την ίδια ώρα μάλιστα που καταργούν το ΕΚΑΣ και μειώνουν τις ασφαλιστικές δαπάνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν καλύπτουν όσα μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ψίχουλα μπροστά στις απώλειες που είχαμε από το 2010-2014 που έφτασαν τα 38 δισ. ευρώ και θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Δεν μας ξεγελάνε και είναι ντροπή να μιλάνε για 13η Σύνταξη με ένα επίδομα από χρήματα που τα έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας».

Και οι θετικές αντιδράσεις
Πιο θετικά βλέπει τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ) που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης Νίκος Χατζόπουλος, χωρίς ωστόσο να αναιρεί την άμεση απαίτηση των συνταξιούχων για επιστροφή όσων έχουν χάσει μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «διεκδικούμε την επιστροφή των κλεμμένων από τις συντάξεις μας από τον Αύγουστο του 2010. Σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι μια εφάπαξ παροχή ανακούφισης για τους απόλυτα φτωχοποιημένους συνταξιούχους».
«Σημαντική ανακούφιση για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων» χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φραγκουλίδης.

Πρόκειται για ένα «θετικό μέτρο», τόνισε ο κ. Φραγουλίδης, μιλώντας στο www.praktoreio-macedonia.gr, «αλλά θα πρέπει να μην πέσει το αφορολόγητο στις 5.000, διότι έτσι θα πάρει περισσότερα από όσα χρήματα θα μας δώσει. Εμείς θα κατέβουμε στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».

«Είναι θετικό το ότι ο πρωθυπουργός, ύστερα απο τόσες περικοπές, έρχεται τώρα να μας δώσει αυτό το ποσό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς» ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός, και πρόσθεσε: «Φέτος τα Χριστούγεννα θα κοιτάξουμε τα εγγόνια στα μάτια μας».
Σημείωσε, ωστόσο, πως «θεωρούμε ότι είναι δικά μας χρήματα από τις επαναλαμβανόμενες περικοπές και το περίφημο πλεόνασμα που δημιουργήθηκε» και επισήμανε πως «το βοήθημα αυτό θα είναι για μια φορά και ο χειμώνας είναι μακρύς».

«Πολύ καλή κίνηση απο την πλευρά του πρωθυπουργού, θα βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν μεγαλη ανάγκη» σχολίασε ο Γεώργιος Κούπκας, πρόεδρος της Αγωνιστικής Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, διεκρινίζοντας ότι στο ταμείο του ΟΑΕΕ είναι λίγοι αυτοί που λαμβάνουν λιγότερα απο 850 ευρώ και είναι οι συνταξιούχοι που εισπράτουν διαδοχικές συντάξεις.

«Είναι καλή χειρονομία όμως είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση, που τα 300 ευρώ δεν μπορούν να σώσουν τους συνταξιούχους» πρόσθεσε ο κ. Κούπκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου