Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Συναγερμός στην Ευρώπη.Ο ISIS εξποπλίζει πρόσφυγες-μετανάστες.



Επί ποδός βρίσκεται η Ευρώπη μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο καθώς ο φόβος ότι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν πρόσφυγες για τα χτυπήματά τους επιβεβαιώνεται.
Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, σύμφωνα με το οποίο η Frontex έχει σημάνει συναγερμό και προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος εξοπλίζει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο ευρωπαϊκό έδαφος για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.


Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισημαίνει πως ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Αξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης υπογραμμίζουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν έχουν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν πρόσφυγες ή ακόμη και να τους εκπαιδεύσουν για να τους κάνουν τρομοκράτες την ώρα που αυτοί μετακινούνται μαζικά προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την ακραία φτώχεια.

«Η Frontex εξήρε την αναγκαιότητα ετοιμότητας των ευρωπαϊκών αρχών υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων», όπως υποστηρίζει ο Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο Voa News.

Από την πλευρά της, η Europol έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο του 2016 υπήρξαν περίπου 300 περιπτώσεις στις οποίες τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη.
Για τον Ρόμπιν Σίμκοξ, αναλυτή σε θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας στο think tank Heritage Foundation, «με τον τρόπο αυτό οι τζιχαντιστές μπορούν να επεκτείνουν τις ξένες επιχειρήσεις τους».

Το έχει επισημάνει και η Europol

Υπενθυμίζεται πως καιρό πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο η Europol είχε προειδοποιήσει πως οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Κράτους βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ηπειρο.

«Δεδομένου ότι συμφέρει τους τζιχαντιστές να φουντώσουν τη μεταναστευτική κρίση και να στρέψουν μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο, υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος στοιχεία της (σουνιτικής μουσουλμανικής) συριακής προσφυγικής διασποράς να καταστούν ευάλωτα στη ριζοσπαστικοποίηση και να στοχοποιηθούν από ισλαμιστές εξτρεμιστές στρατολόγους».

Ωστόσο, δεν είναι σαφής η έκταση μιας τέτοιας διείσδυσης, λέει η Europol, επισημαίνοντας ότι λαϊκιστικές ομάδες και ακροδεξιά κόμματα μπορεί να διογκώσουν το όλο θέμα προς εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου