Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Tι θα χάσουν οι συνταξιούχοι από το νέο έτος.



Η ανάγκη να αποφύγει όσο γίνεται την κατακραυγή των πολύπαθων χαμηλοσυνταξιούχων, ειδικά μέσα στις γιορτές, ήταν αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινώσει εσπευσμένα τη χορήγηση βοηθήματος σε 1.600.000 δικαιούχους, που παίρνουν χαμηλές -μέχρι ορίου πείνας- συντάξεις.

Η αγωνία και ο φόβος που επικράτησαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο για ένα γενικευμένο κλίμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική καμπή, και όχι ένα συνηθισμένο επικοινωνιακό τρικ, έκαναν την αυτοκινητοπομπή με τον κ. Τσίπρα να κατευθυνθεί από το αεροδρόμιο, μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, προς το κέντρο της Αθήνας και όχι προς το σπίτι του στην Ανω Κυψέλη για την απαραίτητη ξεκούραση στην οικογενειακή εστία.

Ο πρωθυπουργός επέδειξε αυτή τη σπουδή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις για τη δραματική μείωση που θα δουν τουλάχιστον οι 240.000 εναπομείναντες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στα ΑΤΜ στις 22 Δεκεμβρίου. Περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται να υποστούν σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες να τις περάσουν όλες αυτό τον μήνα και να φανούν τη μεθεπόμενη Πέμπτη! Για το ΕΚΑΣ ωστόσο η διαδικασία έχει ξεκινήσει και η απώλεια θα φανερωθεί άμεσα. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα χάσουν μόνο μέσα στο 2017 τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ και η αρχή θα γίνει ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα, όταν και πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα του Ιανουαρίου!

Ηταν ακριβώς η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος που προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και αποφασίστηκε να κινηθεί ο κ. Τσίπρας αιφνιδιαστικά και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων για τη χρήση του υπερ-πλεονάσματος του 2016, έστω κι αν αυτό ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε, όπως κι έγινε, την έντονη δυσφορία έως αποδοκιμασία των δανειστών!


Μόλις ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε τι θα συνέβαινε στα ΑΤΜ την άλλη Πέμπτη, αποφάσισε όχι απλώς να ανακοινώσει μονομερώς ότι θα διανεμηθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους τα 617 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την υπεραπόδοση των φορολογικών στόχων, αλλά και να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταβάλλουν εκείνη την ημέρα το βοήθημα, διαμορφώνοντας, μία έστω και «μαγική» εικόνα παροχών και κοινωνικής ευαισθησίας. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες από την περασμένη Παρασκευή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εξετάζουν ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό μείωσης του ΕΚΑΣ μηνιαίως, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο Κατρούγκαλου εξοικονόμηση ποσού 569 εκατ. ευρώ για το 2017! Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση ακόμη και 50% στο ΕΚΑΣ. Οταν οι αριθμοί «βγουν», τότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, περί το τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου η καταβολή του επιδόματος να γίνει στις 21 του μήνα.

Το ΕΚΑΣ που θα πληρωθεί εκείνη την ημέρα λόγω των εορτών είναι του Ιανουαρίου, γι’ αυτό και θα είναι επανυπολογισμένο, με βάση τις προβλεπόμενες περικοπές. Οι 240.000 εναπομείναντες δικαιούχοι θα ζήσουν έτσι την εξής ιλαροτραγωδία: τη μία ημέρα θα υποστούν μειώσεις μερικών ή και αρκετών δεκάδων ευρώ και την άλλη θα δουν στους λογαριασμούς τους το αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την περικοπή «βοήθημα Τσίπρα» σαν παρηγοριά. Μόνο που η μείωση θα πρέπει να υπολογιστεί επί 12 ετησίως έως ότου τους κοπεί εντελώς το επίδομα, ενώ το «βοήθημα» θα τους δοθεί άπαξ και ουσιαστικά δεν θα καλύπτει σε καμία περίπτωση τη μόνιμη απώλεια του ΕΚΑΣ. Εκτός κι αν κάποιος θεωρήσει ότι η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 1 και 2 δισ. ευρώ πάνω από τους αδιανόητους στόχους του 1,75% για το 2017 και 3,5% για τα επόμενα χρόνια, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Eurogroup.


Και μόνο η σύγκριση των αριθμών είναι αδυσώπητη: το «βοήθημα Τσίπρα» των 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. δικαιούχους θα καλύψει απλώς την απώλεια του ΕΚΑΣ, που φτάνει στα 569 εκατ. ευρώ μόνο για το 2017. Η συνολική απώλεια όμως για την επόμενη χρονιά θα είναι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την τετραετία από την 1/1/2016 έως τις 31/12/2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν προσθετικά σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου