Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

WSJ: Ο Τσίπρας σκέφτεται πρόωρες εκλογές



Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την διάψευση των προσδοκιών του για συμβιβασμό με τους δανειστές, μετά τη νέα εμπλοκή με αφορμή τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχο από την κυβέρνηση.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o πρωθυπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις – αυτό ίσως συμβεί τον Ιανουάριο- , όταν το κυβερνητικό επιτελείο εξετάσει εκ νέου την κατάσταση, με όποια νέα στοιχεία προκύψουν.


Πάντως, προβλέπει η WSJ, αν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε εκλογές, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι ο “τερματισμός της δίχρονης 'ταραχώδους' διακυβέρνησής του”.

Προσθέτει πως όποια κυβέρνηση προκύψει σε περίπτωση που γίνουν εκλογές, θα δυσκολευτεί επίσης να αντιμετωπίσει τους δύσκολους όρους που θέτει το ΔΝΤ. Το Ταμείο απαιτεί από την Αθήνα να νομοθετήσει εκ των προτέρων “αρκετά χρόνια λιτότητας” και η απαίτηση αυτή στηρίζεται από γερμανούς αξιωματούχους.

Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας, η WSJ αναφέρει πως θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προκειμένου το Ταμείο να πιέζει για την εφαρμογή μέτρων. Το δε ΔΝΤ δεν έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα από το 2014, καθώς δεν θεωρεί πως το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά και επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Το Ταμείο ζητεί “χαλαρότερους” δημοσιονομικούς στόχους, αλλά τονίζει πως αν οι Βρυξέλλες επιμείνουν σε πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Η άτεγκτη στάση του ΔΝΤ σχετικά με τα δημοσιονομικά και η απροθυμία της Γερμανίας να συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους, έχει αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα με μία “αδύνατη” προοπτική: Μόνο “μαστίγιο” και καθόλου “καρότο”.
Η Αθήνα αρνείται να υποχωρήσει σε αυτή τη νέα και με ταχείς ρυθμούς οξυνόμενη σύγκρουση με τους δανειστές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Προσθέτει πως οι βουλευτές το βράδυ της Πέμπτης ενέκριναν ένα “άνοιγμα του πουγκιού” (μία κίνηση που εξόργισε τη Γερμανία), δίνοντας χριστουγεννιάτικο “δώρο” σε 1,6 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους και παγώνοντας την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων. 

Ήταν οι παραπάνω αποφάσεις που οδήγησαν την Ευρωζώνη να παγώσει την απόφαση για βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, με ορισμένους από τους δανειστές να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για "μονομερή ενέργεια" και την Αθήνα να υποστηρίζει ότι οι παροχές δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα μέτρα είχαν θετική απήχηση στην  κοινή γνώμη, αναφέρει το άρθρο και επίσης πέτυχαν να "στριμώξουν" την συντηρητική αντιπολίτευση, που αμφιταλαντεύθηκε αρκετά μέχρι να καθορίσει τη στάση που θα κρατούσαν οι βουλευτές της στην ψηφοφορία στη Βουλή - και τελικά επέλεξε να απέχει από αυτή.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ και χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα το Ταμείο έκανε λόγο για "ανόητους τεχνοκράτες" των οποίων οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πέσει έξω επανειλημμένα. 

Ανάλογα επιφυλακτική στάση έναντι του Ταμείου έλαβαν και ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυρίως αξιωματούχοι της Κομισιόν, ωστόσο στη Γερμανία - που είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωζώνη - οι πολιτικοί δεν φάνηκαν να ενοχλούνται από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και κράτησαν την οργή τους για τον κ. Τσίπρα.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο και στη συνάντηση θα καλέσει την κ. Μέρκελ να κατανοήσει τα πολιτικά όρια που υπάρχουν στον “δημοσιονομικό πόνο”, ο οποίος μπορεί να επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, που έχει κουραστεί μετά από πολλά χρόνια περικοπών, γράφει η WSJ.
Η καγκελάριος Μέρκελ όμως έχει κρατήσει μία ουδέτερη στάση, αρνούμενη να μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων τις οποίες φαίνεται να χειρίζεται ο υπουργός Οικονομικών κυρίως. 

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο ηγετών, οι Θεσμοί εξέφρασαν "σοβαρές ανησυχίες" για τα δύο μέτρα που εγκρίθηκαν στη Βουλή, ωστόσο κρίνουν πως εφόσον έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι των δύο επόμενων ετών. 

Πάντως οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται είτε στο Eurogroup, είτε σε συνεδρίαση του Euro Working Group.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου