Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών στην έναρξη των 2ων «Ευγένιων» στην Καλαμαριά



Το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου το Μουσικό Σχολείο βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» για την εναρκτήρια εκδήλωση των 2ων «Ευγενίων», προς τιμή του Αγίου Ευγενίου της Τραπεζούντος, τα οποία διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του τόπου που αποτελεί τη νέα του «κατοικία».

Άγουρα χέρια, παιδιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου, χάιδευαν με μαεστρία την κεμεντζέ ή χτυπούσαν με πάθος το νταούλι τους. Άγουρες φωνές, αυτές των παιδιών της χορωδίας, σκορπούσαν συναισθήματα αγαλλίασης, περηφάνιας και συγκίνησης στους θεατές που τους παρακολουθούσαν μαγεμένοι. Ήταν ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην ιστορία του Πόντου, από την Αρχαιότητα μέχρι τις μαύρες μέρες του ξεριζωμού, με επίκεντρο τη λαμπρή πρωτεύουσά του, την Τραπεζούντα, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες του πολιούχου και προστάτη της Αγίου Ευγενίου. «Τραπεζούς – Η πόλις του Αγίου Ευγενίου» τιτλοφορούνταν η διανθισμένη με κείμενα-λογοτεχνήματα της Θωμαΐδος Κιζιρίδου μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς. Υπό τις οδηγίες και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή ποντιακής λύρας Αλέξη Στεφανίδη (φωτ. αριστερά), μαθητές του Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών έδωσαν την ψυχή τους, «κραυγάζοντας» ότι οι φλόγες της παράδοσης, του πολιτισμού και της κουλτούρας του Πόντου μεταλαμπαδεύονται άσβεστες από γενιά σε γενιά. Την εκδήλωση πλαισίωναν μέλη του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών, του Ωδείου Τούμπας «Ματσίγκος» και της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, καθώς και γνωστοί Πόντιοι τραγουδιστές. Όλοι τους ακολουθούσαν το ρυθμό που έδινε με την κεμεντζέ του ο Αλέξης Στεφανίδης, τον οποίο συνόδευε μια πλειάδα καταξιωμένων μουσικών. Ανάμεσά τους η Τουρκάλα Γκιοργκέμ Σαούλη, με το κανονάκι της και τη μελωδική φωνή της.  (Κείμενα από το Pontosnews)
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Άγιο Ευγένιο «εξέχουσα εκκλησιαστική φωνή, συνδεδεμένη με την προσφυγιά. Η ζωή των ξεριζωμένων μοιάζει με τη ζωή του προστάτη τους Αγίου Ευγενίου».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Mητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τιμή που περιποιούν οι Πόντιοι της Καλαμαριάς στον Άγιο Ευγένιο. Αναφέρθηκε επίσης στις εκδηλώσεις «Ευγένια», οι οποίες θα γίνονται κάθε χρόνο στην Καλαμαριά, προκειμένου να τιμηθεί ο Άγιος, αλλά και για να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του Πόντου. Τέλος, ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται για τα «Ευγένια 2018» διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ελληνισμός και Οικουμένη». Μάλιστα, ο Π. Χρυσόστομος Νάσης, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε πιο αναλυτικά σ’αυτό.           
Η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Τραπεζούς – Η πόλις του Αγίου Ευγενίου», το οποίο ξεκίνησε με το τελετουργικό «Έξοδος γενέθλιου χώματος Τραπεζούντος» από την Θωμαΐδα Κιζιρίδου. Το δρώμενο περιλάμβανε κείμενα της ίδιας (η οποία ανέλαβε και την αφήγησή τους) για το μαρτύριο του Αγίου Ευγενίου, αλλά και για τον Πόντο. Παράλληλα, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Αλέξη Στεφανίδη παρουσιάστηκαν εννέα γνωστά ποντιακά τραγούδια τα οποία απέδωσαν οι Γιάννης Κατωτοικίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Βασίλης Μιχαηλίδης, Αλέξης Μιχαηλίδης και η χορωδία των νεαρών μαθητών του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, του συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών και του Ωδείου Τούμπας «Ματσίγκος» . Με ιδιαίτερο πάθος η Γκιορκέμ Σαούλη, παίζοντας το κανονάκι της, απέδωσε στα τουρκικά το «Την πατρίδα μ’ έχασα», καθώς και το τραγούδι «Κέρνα μας», μαζί με τον σύζυγό της, μουσικό Γιάννη Σαούλη. Χόρεψαν ποντιακούς χορούς μέλη της Αδελφότητας Ποντίων Καλαμαριάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η σχ. σύμβουλος Μουσικών Κ. Μακεδονίας κ. Τσερπέ Γεωργία και ο σχ. σύμβουλος Φυσικών Πέλλας κ. Αγγελίδης Ζήσης.
Εκτενές ρεπορτάζ στο Pontosnews
Ο Διευθυντής
Μενέλαος Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου