Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Με πιστωτική πλήρωσαν οι Έλληνες την εφορία.



Tρεις στους δέκα κατόχους πιστωτικών καρτών τη χρησιμοποίησαν για την πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών που είχαν έναντι της εφορίας.Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος περίπου 450.000 κάτοχοι πιστωτικών καρτών έκαναν χρήση των προσφορών που έδωσαν οι τράπεζες για την πληρωμή των φόρων.Οι τράπεζες έφτιαξαν ελκυστικά πακέτα χωρίς οικονομικό όφελος για τις ίδιες αφού η αποπληρωμή είναι άτοκη. Οι πέντε τράπεζες
(Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, EFG Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank) χρηματοδότησαν τους φορολογούμενους με το ποσό των 500 εκατ ευρώ μόνο το 2016.

Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε η χρηματοδότηση των κατόχων πιστωτικών καρτών για τα έτη 2013, 2014 και 2015. Δηλαδή η εφορία μάζεψε από τις πιστωτικές κάρτες το ποσό των 2 δισ. ευρώ σε διάστημα 4 ετών.

Δηλαδή η υπερφορολόγηση πήρε από την αγορά 2 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα από τις επιχειρήσεις που τα είχαν ανάγκη. Συνολικά κυκλοφορούν στην αγορά 2 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2016 έφυγαν από την αγορά περισσότερες από 4 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες ή ακυρώθηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες καθώς οι κάτοχοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις.

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος των κατόχων να μην  επιθυμούσε να κρατήσει ενεργή την πιστωτική του κάρτα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι επτά στους δέκα δεν είχαν το δικαίωμα να «φορτώσουν» την πιστωτική τους κάρτα διότι δεν τους το επέτρεπε το διαθέσιμο υπόλοιπο της κάρτας.

Η μέση δόση του φόρου ανά δίμηνο υπολογίζεται σε 600 ευρώ. Το ποσό πλέον είναι υπέρογκο για να βρεθεί « ζεστό» χρήμα και αναζητήθηκε η λύση της πίστωσης μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Πάντως τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τους κατόχους πιστωτικών καρτών για την αποπληρωμή της εφορίας των εισοδημάτων του 2016 διότι πιθανόν να έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό όριο της κάρτας.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των φορολογουμένων στην αποπληρωμή των φόρων είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με ρυθμούς που φθάνουν στο 1 δισ. ευρώ το μήνα. Την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ στα 92 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016 έναντι 71,3 δισ. στα τέλη του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου