Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Συσπείρωση αγροτών στα μπλόκα, συλλαλητήρια και συμβολικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα



Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ μετακινούνται στα μπλόκα σε μία προσπάθεια των αγροτών να συσπειρωθούν.Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής των διαδηλωτών σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με φόντο τα Τέμπη, το σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.Κάλεσμα συσπείρωσης απηύθυνε στους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. «Όσο πιο
ισχυρό είναι το μπλόκο της Νίκαιας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αγωνιστική πίεση των μικρομεσαίων αγροτών όλης της Ελλάδας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους...» ανέφερε ανακοίνωση από το μπλόκο της Νίκαιας.
Στα Ιωάννινα, σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας, με τρακτέρ και αγροτικά προχώρησαν κτηνοτρόφοι και αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης στο πλαίσιο του πανηπειρωτικού αγροτικού συλλαλητηρίου.
Επίσης στη Λάρισα, με συνοδεία τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, πέρασε το Καραβάνι Υγείας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με υγειονομικούς να πραγματοποιούν πορεία 9 χιλιομέτρων, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της πορείας, γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, έκαναν στάση στη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, απ’ όπου πέταξαν στο νερό πανό με φωτογραφίες των τελευταίων υπουργών Υγείας.
Συμβολικές δράσεις και νέα μπλόκα στη δυτική Μακεδονία
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων, προχωρούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.
Για αύριο, Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μόσχος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλους του πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν. 
Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση για την εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση την οποία καταργείται το εργόσημο για του εργάτες γης, που υποχρεώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους να λαμβάνουν κωδικό ΕΦΚΑ να υποβάλλουν πίνακα προσωπικού πρόσληψης - απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούν στα χωράφια τους, ο κ. Μόσχος επισήμανε: «πρώτο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με την εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής, είναι ότι αυξάνεται το κόστος παραγωγής μας κατά 16%» και πρόσθεσε «αναρωτιέμαι τι θα γίνεται αν βγάζω τις καταστάσεις εργασίας για το "χ" χωράφι και λόγω καιρού δεν μπορώ να δουλέψω στο συγκεκριμένο σημείο και μεταφερόμαστε με την ομάδα κάπου αλλού».
Τα άλλα αγροτικά μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία
Μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.
Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.
Επισημαίνεται δε ότι σήμερα τελικά συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο και το Σάββατο ακολουθούν αυτοί των χωριών Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου