Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Εδεσσαϊκό Καρναβάλι Το Ξύπνημα της Εδεσσαϊκής Φύσης, με τις Αρκούδες - Μέτσκες



Για ακόμη μια φορά οι Αρκούδες γλέντησαν με την ψυχή τους στους δρόμους της Έδεσσας , το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο κεντρικό Πεζόδρομο. Το είχαν υποσχεθεί άλλωστε μετά την επιτυχημένη εμφάνιση στους Δρόμους του Κουδουνιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης κάτω από τον Λευκό Πύργο μια βδομάδα νωρίτερα.
Το Εδεσσαϊκό Παραδοσιακό Καρναβάλι που οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αρκούδες-Μέτσκες & τοπικούς συλλόγους ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού που οργανώνονται από τον Δήμο Έδεσσας, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις της πόλης.


Το γλέντι ξεκίνησε συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από το συγκρότημα «Βόρειοι» του Θεόφιλου Καραμπάση με τους χορευτές να πίνουν το νερό της ζωής (τσίπουρο) και να ραίνουν (κερνάνε) για το καλό του χρόνου και της άνοιξης που έρχεται.  Όπως και παλαιότερα οι νέοι ντύνονταν αρκούδες που συμβολίζουν την άγρια φύση που ξυπνά με τα πολλά κουδούνια. Την περίοδο της Αποκριάς ομάδες νέων ντυμένοι αρκούδες-μέτσκες στην ντοπιολαλιά, παλαιότερα ντυμένοι με αυτοσχέδιες στολές από φλοκάτες ή κουρελούδες γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κάνοντας φασαρία με τους ήχους των κουδουνιών, για να φύγει το κακό για να έρθει η άνοιξη, να ανθίσουν τα σπαρτά, να βγουν τα κοπάδια έξω, να καρπίσει η γη, να ευημερήσει ο κόσμος.  Γυρίζοντας την πόλη δέχονται κεράσματα από τους νοικοκυραίους για το καλό της νέας χρονιάς. Με χορό που ενώνει όλους, χέρι χέρι και με ήχους των κουδουνιών οι αρκούδες-μέτσκες στο πέρασμα τους … σαρώνουν τα πάντα με πειράγματα, φαγητό, διονυσιακό χορό, μέχρι τελικής πτώσεως!
Τις αρκούδες συνοδεύει ο Αρκουδιάρης, ο Μιτσκάρ όπως επίσης και μια κινούμενη μπάντα με τα γνωστά Μακεδονικά χάλκινα και τύμπανα με τους ταπανάρηδες. Το καλύτερο κέρασμα εκτός από το μέλι είναι … ένα σφιχτό αυγό το οποίο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς θα χρησιμοποιηθεί στο έθιμο της Λάμκας για την μέρα της συγχώρεσης ενώ κάποια άλλα θα θαφτούν στα χωράφια του Λόγγου της Έδεσσας για την ευγονία και την ευφορία της γης και να ξεκινήσει η περίοδος του Πάσχα.
Σημειώνουμε ότι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες ακολουθούμενος από πολύ κόσμο με πολύ θόρυβο και φασαρία έκανε το γύρο της πόλης, κουδουνίζοντας και χορεύοντας. Πολλοί επιχειρηματίες υποδέχθηκαν με χαρά και πρόσφεραν εδέσματα για το καλό του χρόνου. Όλοι μαζί τέλος ολοκλήρωσαν το γλέντι με εδέσματα και κρασί που πρόσφεραν χορηγοί, στην Πλατεία Στουγιαννάκη. Η Τροχαία Έδεσσας ήταν υποδειγματική στην διαμόρφωση της κυκλοφορίας και  την διευκόλυνση του κόσμου που συμμετείχε στο γύρο της πόλης. Και του χρόνου!


1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι εγκάθετοι πριν από λίγες μέρες μαζεύτηκαν στην Σκύδρα σαν "οι γνήσιοι της Μακεδονικής παράδοσης" και αποκάλεσαν ως "Σκοπιανό" και φερτό το έθιμο αυτό. Η αβίαστη όμως παράδοση είναι ..... παράδοση!!! Μπράβο στους συντελεστές της συνέχειας των αβίαστων πλέον εθίμων.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή