Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, μετά τη συνάντηση με τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων



Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.
Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που είπα και στη συνάντηση με τους αγρότες ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.


Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά  όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε  στο προσκήνιο.

Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δις σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ.

Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντας μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο».

Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν.
Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε 10 σημεία (έναν δεκάλογο)  παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ. Τα λέω αυτά γιατί είναι κωδικοποιημένα μέτρα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το ξέρετε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2016. Παρ΄όλα αυτά καταφέραμε οι πληρωμές από 12 και 13 μήνες να ολοκληρώνονται σε ένα διάστημα 6 και 7 μηνών. Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα προσπαθούμε αυτήν την ώρα να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις, σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία και γενικότερα η κτηνοτροφία.

(Ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με  μέτρα δημοσιονομικού κόστους – εργόσημο )
Υπουργός: Δημοσιονομικού κόστους μέτρα δεν συζητήσαμε. Σας ανέφερα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Όπως για παράδειγμα το εργόσημο που αποτελεί μέτρο θεσμικού χαρακτήρα  που επηρεάζει όμως άμεσα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη.

(Ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό)

Υπουργός: Υπάρχει πράγματι μια επιβάρυνση που αφορά το ασφάλιστρο του 2016. Είπαμε και με τον υφυπουργό Εργασίας ότι το κομμάτι αυτό που αφορά το ασφάλιστρο του 2016 να εξεταστεί πως θα μεταφερθεί για να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017. Για το 2017 τουλάχιστον με τις επιστροφές φόρου που θα έχει ο αγρότης θα μπορεί και να υπερκαλύψει και το συγκεκριμένο ποσό για το 2016.


Ακολουθεί ο δεκάλογος παρεμβάσεων για το κόστος παραγωγής που παρουσίασε ο Υπουργός κατά τη συνάντηση με τους αγρότες.


Δεκάλογος παρεμβάσεων στο κόστος παραγωγής
(που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας)

1) ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή όπου το κόστος ενέργειας αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Με το πρόγραμμα net metering  οι αγρότες μπαίνουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας, δηλαδή να μπορεί να εγκαταστήσει ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.

2) ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
Στη κτηνοτροφία μας  το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής.
Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 3 βασικά ζητήματα, η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους.
Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις βοσκές που παράγουν αυτές οι εκτάσεις με την αειφορική τους διαχείριση.
Θα κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα.
Θέλουμε να προσφέρουμε στα αγροτικά ζώα μια πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.
Είναι αδιανόητο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο να πληρώνουμε  για εισαγωγή σόγιας.
Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής της  και υλοποίηση οραματικής πολιτικής στην οργάνωση της αιγοπροβατοτροφίας .

3) ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
Δημιουργήσαμε τη κάρτα του αγρότη με χαμηλό επιτόκιο,  για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα. Η εφαρμογή της θα αρχίσει μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Εξασφαλίσαμε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για τη κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

4) ΕΡΓΟΣΗΜΟ
για τους μετανάστες εργάτες γης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, αλλά και μια ανθρώπινη υποχρέωση προς τους οικονομικούς μετανάστες.
Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του και την επέκτασή του στην οικογενειακή εργασία. Η δαπάνη θα υπολογίζεται στο κόστος των εισροών και θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.


5) ΟΡΓΩΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο συνεργατισμός θα είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία μείωσης του κόστους παραγωγής. Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο άλλες σκοπιμότητες. Δίνουμε άμεσα στη δημοσιότητα την Υ.Α. για τις ομάδες παραγωγών .

6) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ  
Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες.
Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δε θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπων και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των  60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Δώσαμε  σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική μας πρόταση σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας, για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση  δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή .

8) ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των  αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις Ελληνοποιήσεις .
Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα μας.

9) ΟΔΙΑΓΕ
Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων. Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων (και του εξοπλισμού τους) που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη διάλυση των συνεταιρισμών πολλά ακίνητα είναι πλέον εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν.
Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.
10) ΑΓΡΟΤΙΚΟΊ ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ
Επαναφέρουμε το γεωτεχνικό εφαρμογών στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος μας είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου