Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος



Συνεδρίαζε ως αργά χθες το Δ.Σ του Ταμείου - Ζητάει μέτρα από την Ελλάδα, όπως πτώση αφορολογήτου και πτώση των συντάξεων, και από τη Γερμανία και τους εταίρους τη δραστική περικοπή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας
«Πίεση» ίσων αποστάσεων τόσο ως προς την ελληνική πλευρά όσο και προς την Κομισιόν, και ειδικότερα τη Γερμανία, ασκεί επί της ουσίας η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4), η οποία συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση, δεν αναμενόταν να υπάρξει απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε, μέσω Τwitter, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι υπήρξαν «διαρροές» της έκθεσης που θα παρουσιαζόταν, οι οποίες αποτυπώνουν τις πάγιες θέσεις του: Πρώτον, ότι ζητά από τη χώρα μας παράλογες (σ.σ.: δεδομένου ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της) απαιτήσεις, όπως τη μείωση του αφορολογήτου ορίου ή τη μείωση των συντάξεων, και δεύτερον, αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, ακόμη κι αν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν αποφασιστεί.

Γενναία αναδιάρθρωση χρέους, ανάγκη για χαμηλά πλεονάσματα

Από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο (highly unsustainable) τόσο εξαιτίας του ύψους του (προβλέπεται ότι θα φτάσει το 170% του ΑΕΠ το 2020, για να μειωθεί ελαφρώς στο 164% το 2022 μέχρι να εκτιναχθεί στο 275% το 2060), όσο και των χρηματοδοτικών αναγκών που θα χρειαστεί η χώρα για την εξυπηρέτησή του. Οι δαπάνες αυτές θα ξεπεράσουν το φράγμα του 15% του ΑΕΠ το 2024 και το 20% το 2031, για να φτάσουν το 33% το 2040.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση των όρων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα προκειμένου να αποκατασταθεί η «βιωσιμότητα» του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ προτείνει, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κυμαίνονται μεσοπρόθεσμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ μεταξύ άλλων:
* Να παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος, κάτι που συνεπάγεται μια παράταση κατά 6 ετών των δανείων του ESM και κατά 17 έως 20 ετών για τα διακρατικά δάνεια και εκείνα που έχει χορηγήσει ο EFSF.
* Παράταση του χρόνου λήξης των δανείων έως το 2070, κάτι που οδηγεί σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων κατά 30 χρόνια, και έως 14 χρόνια για τα δάνεια του EFSF, και 10 χρόνια για τα δάνεια του ESM.
* Αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίησή τους. Η αποπληρωμή τους προτείνεται να επιμηκυνθεί έως το 2070 και να πραγματοποιηθεί με ισόποσες δόσεις.
* «Κλείδωμα των επιτοκίων» όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει ο ESM και ο ΕFSF (περίπου 200 δια. ευρώ ή 113% του ΑΕΠ) τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το επιτόκιο των δανείων αυτών δεν θα πρέπει να υπερβεί το 1,5%.

Οι μεταρρυθμίσεις και το "καρφί" από τις Βρυξέλλες

Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητάει πιο φιλόδοξες «μεταρρυθμίσεις» στις αγορές εργασίας -προϊόντων- και υπηρεσιών, οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πρώτη πρόκληση σύμφωνα με το ΔΝΤ συνιστά η μείωση των συντάξεων, καθώς, όπως διαπιστώνει, το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι βιώσιμο και στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τους υψηλούς φόρους.
Σύμφωνα με το Ταμείο, το τελευταίο πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκαν με τον ESM αναμένεται να αποδώσει περίπου 4% του ΑΕΠ ώς το 2018. Ωστόσο, το πακέτο αυτό στηρίζεται κατά μείζονα λόγο (3% του ΑΕΠ) στην αύξηση των εσόδων. Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%, που προβλέπεται στον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, δεν επιλύει τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι ελλείμματος 2,5% κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωζώνης.
Στο σημείο αυτό, το ΔΝΤ επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς, όπως αναφέρει, το 50% των μισθωτών και συνταξιούχων βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν καθόλου φόρο, ενώ το ποσοστό αυτό στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ανέρχεται μόλις σε 8%. Την άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία παραδέχθηκαν χθες κύκλοι των Βρυξελλών.

Ισχυρή ανάπτυξη

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ, έπειτα από αύξηση 0,4% το 2016, θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Για το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,6% και το 2,4% το 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, από 1% το 2016, θα φτάσει το 1,8% το 2018, πρόβλεψη η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την εκτίμηση του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Το "βάρος" έπεσε στους μισθωτούς

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το βάρος της προσαρμογής που συντελέστηκε την περίοδο 2010-11 το έφεραν οι μισθωτοί. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, παρά τη σημαντική μείωση των μισθών, οι τιμές στην αγορά ελάχιστα μόνο έχουν προσαρμοστεί προς τα κάτω. Έτσι, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων (σε όρους πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας) υπολείπεται κατά 5% έως 10%.

Τ. Μάλοχ: “Θα πρέπει να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ”

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Τεντ Μάλοχ απέφυγε να σχολιάσει την ενδεχόμενη εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν είμαι γνώστης αυτής της άποψης. Δεν έχω καμία αναφορά σχετικά με τις συζητήσεις. Ειλικρινά, δεν βρίσκομαι εντός της διοίκησης" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτώμενος για το αν θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη απάντησε: «Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι, ενδεχομένως, από την οπτική γωνιά ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ».

Ν. Τσόμσκι: Κτηνώδεις οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα

«H πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι -πέραν της κτηνωδίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των τραπεζών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες υπήρξαν πραγματικά κτηνώδεις- δεν έπρεπε καν να ξεσπάσει. Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα στην αρχή» είπε ο Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Jacobinmag».

"Αυστηρές" επιστολές Τσακαλώτου και Στουρνάρα

“Να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές”

Δύο επιστολές αναμενόταν να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Ψαλιδόπουλος. Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η μία επιστολή έφερε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και η άλλη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Και στις δύο επιστολές χρησιμοποιείται αυστηρή φρασεολογία, στέλνοντας το μήνυμα ότι «πρέπει να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές».
Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Στουρνάρας εκφράζουν με έντονο τρόπο τις ενστάσεις τους για τις αρνητικές προβλέπεις του επιτελείου Τόμσεν σχετικά με την ελληνική οικονομία αλλά και για την αποτίμηση του προγράμματος 2012-2016, που αφήνει στο απυρόβλητο τις παραλείψεις και τις αστοχίες του.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου