Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδημάτων και αξίας ακινήτων.



Στον σχεδιασμό των πρώτων θετικών μέτρων που πρόκειται να ληφθούν ώστε άμεσο αντιστάθμισμα στις επερχόμενες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο προχωρεί η Κυβέρνηση ενόψει της έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα για το κλείσιμο της Β΄ Αξιολόγησης.
Ένα από τα πρώτα ευνοϊκά μέτρα που θα απαλύνουν τις επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια
συνταξιούχων και χαμηλόμισθων θα είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο ακίνητης περιουσίας τον Φ.Α.Π (Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) ο οποίος θα προβλέπει έσοδα μειωμένα κατά 35%-40% σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα ωστόσο του νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας θα είναι η καθιέρωση αφορολόγητου αλλά και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την επιβολή του σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με βάση το σχεδιασμό θα απαλλάσσονται από την πληρωμή του νέου φόρου (ΦΑΠ)  τα φτωχά νοικοκυριά που κατέχουν ακίνητα χαμηλής αντικειμενικής αξίας και δηλώνουν παράλληλα χαμηλά εισοδήματα. Το βάρος των εσόδων τα οποία δεν θα ξεπερνούν σε 1 δισ. ευρώ ετησίως αντί 2,6-2,8 δισ. ευρώ που εισπράττονται σήμερα μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα κληθούν να  επωμιστούν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και υψηλά εισοδήματα είτε από την εργασία τους είτε από διάφορες προσόδους (μισθώματα επί των ακινήτων τους, αποδόσεις χρηματιστηριακών προϊόντων, μερισμάτων κλπ).
"Πρόκειται", έλεγεκυβερνητικό στέλεχος "για μεταφορά μεγάλου μέρους των οικονομικών βαρών στις ευκατάστατες κοινωνικές τάξεις με ελάφρυνση των φτωχών στρωμάτων τα οποία θα επιβαρυνθούν από την μείωση του αφορολογήτου και ένα μέρος των συνταξιούχων από την περικοπή των συντάξεων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου