Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα, κατηγορεί την Ελλάδα



Ντελίριο προκλητικότητας από την Τουρκία στο Αιγαίο. Μετά το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής, όπου ο τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ περιέπλευσε τα Ίμια -και με φόντο την απόφαση για μη έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών-, η Άγκυρα εκτοξεύει απειλές και συνεχίζει τις παραβιάσεις.
Κατηγορεί δε την Αθήνα ότι κλιμακώνει την ένταση για λόγους... εσωτερικής κατανάλωσης!


Μιλώντας στην Hurriyet, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, τόνισε ότι "η Τουρκία δεν θέλει να είναι εκείνη που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, ωστόσο δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένες καταστάσεις".

Οι δηλώσεις Ισίκ στην Hurriyet έγιναν αμέσως μετά την κίνηση Καμμένου να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια (σ.σ.: Καρντάκ γράφει το τουρκικό δημοσίευμα), "που βρίσκονται περίπου ένα ναυτικό μίλι από το τουριστικό θέρετρο Μποντρούμ, ώστε να αφήσει ένα στεφάνι στη θάλασσα του Αιγαίου στη μνήμη τριών ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε ένα ατύχημα με ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1996 ανάμεσα στις δύο χώρες για την επικυριαρχία των βραχονησίδων".

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: "Η Ελλάδα έχει αυξήσει τη συχνότητα των παραβιάσεων. Αυτό συνήθως γίνεται λόγω της εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Αλλά αυτό δεν είναι καλό. Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονας και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα μας".

Και πρόσθεσε: "Η Τουρκία δεν επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της κλιμάκωσης της έντασης, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με διάλογο. Η ένταση δεν πρέπει να κλιμακωθεί".


Το σκηνικό της έντασης

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδεία του αρχηγού ΓΕΑ, Χρ. Χριστοδούλου, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια και προχώρησε σε ρίψη στεφάνου στη μνήμη των τριών πεσόντων στην κρίση των Ιμίων.

Ακολούθησε μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά, ενώ σε φραστικό επίπεδο τον τόνο έδωσε ο τούρκος αντιπρόεδρος.

Την ώρα που που το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΑ βρισκόταν στην περιοχή, ένα τουρκικό μαχητικό πέταξε πάνω από τα Ίμια στις 7.43 το πρωί στα 25.000 πόδια, στις 7.57 το πρωί στα 24.000 πόδια, στις 8.25 το πρωί στα 17.000 πόδια και στις 8.41 το πρωί πάνω από την Καλόλιμνο στα 24.000 πόδια.

Ακολούθησε δεύτερο αεροσκάφος, που πέταξε πάνω από τα Ίμια στις 7.59 το πρωί στα 25.000 πόδια, στια 8.24 το πρωί στα 17.500 πόδια, στις 8.27 το πρωί πάνω από την Καλόλιμνο στα 16.500 πόδια και στις 8.28 το πρωί πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια.
Ακόμη δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο νέες υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια μετά τις 9:00.

Συγκεκριμένα στις 09:08 ένα τουρκικό F-16 πέταξε στα 23.000 πόδια πάνω από τα Ίμια.Λίγα λεπτά μετά και συγκεκριμένα στις 09:15, ένα άλλο τουρκικό F-16 έκανε και νέα υπέρπτηση επίσης σε  ύψος 23.000 ποδών πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια.

Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν μετά την αποχώρηση Καμμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου