Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ωρολογιακή βόμβα τα κόκκινα δάνεια.



Σε... ωρολογιακή βόμβα μετατρέπονται ξανά τα κόκκινα δάνεια, αφού η συνεχής αβεβαιότητα και η παρατεταμένη ύφεση επιδεινώνει τις συνθήκες καθώς μειώνεται η εισπραξιμότητα και αυξάνεται η αδυναμία των δανειοληπτών.Οι τράπεζες φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 2014, όταν ο συνδυασμός αβεβαιότητας για τη χώρα είχαν οδηγήσει σε επιδείνωση της συμπεριφοράς των δανειοληπτών. Την ίδια στιγμή, ο
διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες από τα "κόκκινα" δάνεια επισημαίνοντας παράλληλα τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεδομένης της ατιμωρησίας για την εσκεμμένη αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων.
Η "ακτινογραφία" των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών παρουσιάζει ανησυχητικά ευρήματα, με κυριότερα το ότι τα μισά από τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς και ότι σημαντικό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, εμφανίζουν εκ νέου καθυστέρηση.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 32,7%, ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, ενώ ο αντίστοιχος λόγος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκε σε 45,2% έναντι 44,2% το Δεκέμβριο του 2015.
Αναλυτικότερα ως προς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,9%), στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (60,6%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55%). Λιγότερο υψηλό ποσοστό καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια (41,3%) και ακόμη χαμηλότερο στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29%).
Μεταξύ των δανείων προς επιχειρήσεις, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε όλους τους κλάδους σε πολύ υψηλό επίπεδο, με εξαίρεση τους κλάδους ενέργειας/πετρελαιοειδών (4,7%), δημόσιας διοίκησης (7,2%) και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (24,3%), οι οποίοι ωστόσο έχουν συγκριτικά μικρότερο μερίδιο στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων.
Επίσημη πρώτη του Γραφείου Ενημέρωσης Δανειοληπτών 
Ξεκινάει από την 1η Μαρτίου η λειτουργία του πρώτου Γραφείου Ενημέρωσης Δανειοληπτών, το οποίο στεγάζεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο παλαιό κτήριο του Κεράνη και θα αποτελέσει πιλότο για τα επόμενα.
Τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου γραφείου, από τα 120 που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες, θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη και ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι 2132125730.
Στόχος είναι μέσω των συγκεκριμένων Γραφείων, όπως είπε ο Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης, να διευθετηθούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια πολιτών, ύψους 20 δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ετησίως θα εξυπηρετούνται 40.000 δανειολήπτες.
Σημειώνεται ωστόσο ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 1.800.000 πολίτες μέσω των 250 χρηστών - υπαλλήλων των Κέντρων.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας είναι εντός του Μαρτίου να λειτουργήσουν τα δύο επόμενα Γραφεία σε Αθήνα και Πειραιά και συνέχεια άλλα 12 στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας. Τελικός στόχος είναι ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 να λειτουργούν 120 κέντρα εκ των οποίων τα 30 θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και υποστήριξης Δανειοληπτών εντός του δεύτερου εξαμήνου με συντονιστικό ρόλο.

Στα Γραφείου Εξυπηρέτησης και υποστήριξης Δανειοληπτών θα μπορούν να παρέχουν κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση των ρυθμίσεων ή διακανονισμών που έχουν κάνει με τις τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετούν χωρίς καθυστερήσεις τις οφειλές τους.

Παράλληλα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έως το Πάσχα θα ενεργοποιήσει και το δικτυακό χώρο της www.keyd.gov.gr, μια πλατφόρμα που θα βοηθά τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να ενημερώνονται για τις δυνατότητες που παρέχει το νομικό πλαίσιο για υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και να αναζητούν εξατομικευμένες λύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου