Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Νέες απειλές από Ντάισελμπλουμ."Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα χρεοκοπεί"



Κλιμακώνει περαιτέρω τις πιέσεις ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μόλις πέντε μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου κι ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης της επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.«Η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει τελικά να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», φέρεται να δήλωσε ο
πρόεδρος του Eurogroup στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financieele Dagblad.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη, στο ολλανδικό κοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του Ολλανδού βουλευτή, Arnold Merkies, τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι προσπάθειές μας συνεχίζονται προκειμένου να αποφύγουμε (σ.σ. τον κίνδυνο της χρεοκοπίας). Και οι προσπάθειες του ΔΝΤ (συνεχίζονται προς αυτή την κατεύθυνση)».
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ντάισελμπλουμ απείλησε πως η Ολλανδία θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν σε αυτό δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Όμως, η δήλωση πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει η εφημερίδα.
Ωστόσο, όπως σπεύδει στη συνέχεια να εξηγήσει ο Ντάισελμπλουμ – αναφερόμενος στις φωνές που επιμένουν να διατηρούν ζωντανό τον κίνδυνο του Grexit – «όλοι έχουν την τάση να υποτιμούν το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη, η αποχώρηση μιας χώρας από αυτήν». «Όσοι θεωρούν πως θα ήταν καλύτερη λύση (το Grexit), δεν ξέρουν πραγματικά τι τους γίνεται», προσθέτει ο Ολλανδός αξιωματούχος.
«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την ελληνική οικονομία. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Πρόκειται για την καλύτερη, οικονομικά και πολιτικά, λύση», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται «στο τραπέζι» των συζητήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου