Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Τώρα ο Σόιμπλε λέει ότι δεν απείλησε ποτέ την Ελλάδα με Grexit!



Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ... ξέχασε τις πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά και το καλοκαίρι του 2015 και δηλώνει ότι δεν λέει τίποτα περισσότερο, από αυτό που λένε ο Ρέγκλινγκ και το ΔΝΤ: «Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχει προβλήματα - Εάν δεν τις κάνει, θα έχει»

«Δεν απείλησα με Grexit» υποστηρίζει τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκαγκ Σόιμπλε.


Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε ότι απείλησε με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Ποτέ δεν απείλησα (με Grexit)» είπε χαρακτηριστικά, λίγο πριν το κανάλι αναμεταδώσει πρόσφατα σχόλια του Γερμανού υπουργού για την Ελλάδα, στα οποία εμφανιζόταν να λέει ότι «δεν έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής», ότι «πρέπει να παραμείνουν οι πιέσεις» και ότι... «δεν θα μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση»!

Ο χερ Σόιμπλε μάλιστα απάντησε, έπειτα από τα στιγμιότυπα αυτά, ότι είναι το ίδιο μήνυμα που λαμβάνει η Ελλάδα από παντού, από το ΔΝΤ έως τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: «Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχει προβλήματα. Εάν δεν τις κάνει, θα έχει».

Ωστόσο, κλείνοντας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως είναι αισιόδοξος. «Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» ανέφερε, κάτι που δεν το συνηθίζει...

Ακόμη, μιλώντας στον δημοσιογράφο Thomas Baumann, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο ARD: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος».

Υπενθυμίζεται ότι, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, το καλοκαίρι του 2015, ο Γερμανός υπουργός είχε εισηγηθεί στο Eurogroup την προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση!

Εάν οι δηλώσεις αυτές του Σόιμπλε δεν είναι παρά μια πρόσκαιρη μεταμέλεια, τότε θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδοθούν στις επικρίσεις που δέχτηκε για τις πιέσεις προς την Ελλάδα ακόμα και από το εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και από τη συνεχή άνοδο του SPD στις δημοσκοπήσεις.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου