Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Επτακομματική Βουλή και μεγάλο προβάδισμα ΝΔ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis



Με 10.2% προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15.6%, η ΝΔ 25.8%, Η Χρυσή Αυγή 5.6%, το ΠΑΣΟΚ 4.9%, το ΚΚΕ 5.0%, η Ένωση Κεντρώων 2.3%, οι ΑΝΕΛ 2.1%, Το 1.7% και η Λαϊκή Ενότητα 1.5%. Άξιο λόγου είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν καθώς αυτό αγγίξει το 14.1%.

AdTech Ad
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία εάν σήμερα γίνονταν εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε ποσοστό ύψους 36.9%, σε επτακομματική Βουλή, γεγονός που σύμφωνα με το Στράτο Φαναρά θα της έδινε μικρή αυτοδυναμία.
Τα ποσοστά των κομμάτων με βάση την εκτίμηση ψήφου είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.3%, ΝΔ 36.9%, Χρυσή Αυγή 8.0%, ΠΑΣΟΚ 7.0%, ΚΚΕ 7.2, Το Ποτάμι 2.5%, ΑΝΕΛ 3.0%, Ένωση Κεντρώων 3.2%, Λαϊκή Ενότητα 2.2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1.6%, Πλεύση Ελευθερίας 2.2%, Άλλο 3.9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1005 άτομα ηλικίας 18 και άνω, καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 21%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 12%, ποσοστό που συγκεντρώνουν και όλοι οι άλλοι αρχηγοί μαζί. "Κανείς δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός" απάντησε το 46% των ερωτηθέντων, ενώ "Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ" απάντησε το 9%.
Βαθαίνουν οι “ρωγμές” στην εικόνα της κυβέρνησης
Όσον αφορά στο κομμάτι για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι «ρωγμές» στην εικόνα της κυβέρνησης βαθαίνουν.
Συγκεκριμένα, στο 1ο ερώτημα για το πώς κρίνουν οι πολίτες τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης, το 81% των ερωτηθέντων απάντησαν «μάλλον αρνητικά», το 17% «μάλλον θετικά» και το 2% «δεν ξέρω δεν απαντώ».
Σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% ερωτηθέντων έκριναν θετικά την πολιτική της κυβέρνησης αλλά όσον αφορά στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού μόλις το 27% των ψηφοφόρων κρίνουν την κυβέρνηση θετικά και 68% αρνητικά.
Όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για το σύμφωνο συμβίωσης το 52% την έκρινε θετικά, ενώ για την κοινωνική πολιτική μόλις το 21% έκρινε τις κινήσεις της κυβέρνησης θετικά και το 72% αρνητικά. Παράλληλα, το 18% των ερωτηθέντων «είδε» θετικά την πολιτική της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ το 78% έκρινε αρνητικά τις κινήσεις της, κάτι που αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.
Αρνητική «βαθμολόγηση» για τη διαπραγμάτευση Τσίπρα
Κάτω από τη… βάση δίνει στην κυβέρνηση η ψηφοφορία των ερωτηθέντων όσον αφορά στη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων έκριναν αρνητικά την απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα, ενώ μόλις το 28% είδε την απόφασή του θετικά.
Σχετικά με την 17ωρη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού με τους Θεσμούς, που ακολούθησε του δημοψηφίσματος, 68 την κρίνουν αρνητικά και 24% θετικά.
Γενικότερα για τη στάση της κυβέρνησης στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, το 79% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ενώ το 16% θετικά.
Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το 60% κρίνει ότι είναι μάλλον απρόβλεπτες, ενώ ο 38% κρίνει ότι είναι μάλλον προβλέψιμες.
Ευρώ ή Δραχμή;
Σε ερώτηση σχετικά με την προτίμηση των συμμετεχόντων γύρω από την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή την επιστροφή της στη δραχμή, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ναι στο Ευρώ, το 31% ναι στη Δραχμή και 5% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Όσον αφορά όμως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 39% τάχθηκε υπέρ της δραχμής, ενώ το 50% εκ των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ εξέφρασαν την προτίμησής τους στο εθνικό νόμισμα.
Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου