Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

O Νίκος Λυγερός στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών. - Ελλάδα. Γεωστρατηγική και Μέση Ανατολή



Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας όταν  το απόγευμα  στις 19.00΄ την Δευτέρα 30-1-2017, ανήμερα της γιορτής των 3 Ιεραρχών-προστάτες της Ελληνορθόδοξης Παιδείας- μίλησε ο Νίκος Λυγερός  πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής γεωστρατηγικής, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ζωγράφος και πανεπιστημιακός καθηγητής.  Στο πλούσιο βιογραφικό του  προστέθηκε μιαν ακόμη επιτυχημένη-καθόλα-εισήγηση.
Ο λόγος του πλούσιος, χειμαρρώδης, πολυποίκιλος, εκφραστικός, μεστός και ελαφρά δηκτικός συνεπήρε το κοινό που με έκδηλο ενδιαφέρον παρευρέθηκε στην  8η εκδήλωση της 21ης περίοδου  2016-17 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών. Το Α.Λ.Π. Γιαννιτσών θεωρείται πλέον θεσμός για την περιοχή μας και διοργανώνεται από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε αγαστή συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας.
  
   Η Ευρωπαϊκή ένωση έθεσε σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα όπως το 5ευρο αλλά και άλλα, όπου δεν απεικονίζονται συγκεκριμένα κτήρια, αλλά κτίσματα που δεν υπάρχουν πουθενά, προϊόντα σκέψης και φαντασίας για να μην ταυτιστεί το γεγονός με συγκεκριμένα κράτη. Το καλό στην υπόθεση είναι ότι υπάρχει πάνω σε αυτό η κεφαλή της Ευρώπης, καθότι ελληνική είναι η προέλευση του ονόματος. Επίσης θετικό το ότι η λέξη ΕΥΡΩ υπάρχει σε Λατινική, Ελληνική και εσχάτως και σε Κυριλλική-σλαβική γραφή. Πριν το 2004 δεν απεικονιζόταν πάνω στον χάρτη η Κύπρος, ευτυχώς τώρα η εικόνα έχει αλλάξει. Το δε ένα από τα αστέρια της Ε.Ε. τοποθετείται πάνω από τον χάρτη της Ανατολικής Θράκης-την σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία.  Τα 12 αστέρια είναι σταθερός αριθμός και άσχετος με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που ξεκίνησαν από 6 το 1958 και αυξήθηκαν σε  28 το  έτος 2013.
    
Στην εποχή μας σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Συρία, Ιράκ, Λιβύη και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.    Άλλος χάρτης που προβληματίζει και προκαλεί εύλογη ανησυχία είναι εκείνος που κυκλοφόρησε η τρομοκρατική-ισλαμική  οργάνωση DAES ή  ΙΣΙΣ όπως αλλιώς ονομάζεται και κακώς αποκαλείται κράτος. Στόχος του είναι η δημιουργία χαλιφάτου και η υποδούλωση κρατών και λαών σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Στην Τουρκία –που  συμπτωματικά και παραδόξως είναι μέλος του ΝΑΤΟ-ανταλλάσουν πετρέλαιο  από κατειλημμένες πετρελαιοπηγές με ολόκληρα φορτία όπλων με τα οποία εξοπλίζονται φανατικοί μουσουλμάνοι από τα γειτονικά κράτη.  Τα κέρδη τους  σε καθημερινή βάση ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας  και η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα επιδείνωσε τις σχέσεις  των δύο χωρών για αυτό δόθηκε οδηγία να μην την επισκέπτονται  Ρώσοι τουρίστες, πράγμα που εφαρμόστηκε και  σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα  όπου θα γινόταν το αντίθετο!  Παρόλα αυτά  εσχάτως και όλως περιέργως  τα πολιτικά πράγματα βελτιώθηκαν και φαινομενικά είναι καλές!
     
  Οι Τούρκοι αντί να βομβαρδίζουν Ισλαμιστές-όπως γίνεται με τα αεροπλάνα Δυτικών χωρών και της Ρωσίας-αυτοί στοχοποιούν τους Κούρδους και  ουσιαστικά  το κράτος τους απαγορεύει να σχηματίσει αυτός ο πανάρχαιος λαός  με  πληθυσμό  υπέρ του 20.000.000 ψυχών, δικό του  ενωμένο και ανεξάρτητο κράτος πάνω σε κατεχόμενα από Ιράν, Ιράκ, Συρία και Τουρκία  κουρδικά εδάφη.
         Η γενοκτονία των Αρμένιων, Ασσύριων και Ελλήνων του Πόντου-κατά κύριο λόγο- άλλαξε τα δημογραφικά δεδομένα. Η Συνθήκη  των Σεβρών το 1920 που υπογράφηκε από Δυτικές  χώρες, Η.Π.Α. Ελλάδα και Τουρκία  κ.ά. εν μέρει αποκαθιστούσε την ιστορική αδικία και προέβλεπε απόδοση στην Ελλάδα της ελληνικότατης Ανατολικής Θράκης, της Ίμβρου, της Τένεδου και–μετά παρέλευση 5ετίας- την ευρύτερη ζώνη της Σμύρνης. Άφηνε εκτός ρύθμισης, όμως,  την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης, γιατί σχεδιαζόταν διεθνές κράτος-αποστρατικοποιημένη ζώνη  σε Δαρδανέλια και Βόσπορο, καθώς και τον Πόντο και την Καππαδοκία.  Προβλεπόταν  επίσης Βρετανική, Ιταλική και Γαλλική ζώνη επιρροής. Επίσης θετικό ήταν ότι με παρέμβαση και σχεδιασμό συνόρων από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Ουίλσον έδινε κρατική υπόσταση στην Αρμενία και  το Κουρδιστάν. Στη  μεν πρώτη με σεβασμό στην μνήμη της γενοκτονίας των Αρμένιων, στη δε δεύτερη για ρεαλιστικούς λόγους.  Οι εκκλησιές, τα μοναστήρια, τα κτήρια, τα σχολεία, όσα άντεξαν την λαίλαπα, ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικής πορείας των χριστιανικών λαών στη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία.
   
Στην Συνθήκη της Λωζάννης, όμως, το 1923 ανατράπηκαν οι προηγούμενες  θετικές εξελίξεις. Μετά τον απελευθερωτικό πόλεμο του 1919-1922, την ηρωική αρχικά πορεία προς την Άγκυρα και την επακολουθήσασα  Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922 τα πράγματα άλλαξαν άρδην.  Χάθηκε το στρατηγικό βάθος της Ρωμιοσύνης. Οι Έλληνες εξοντώνονται και όσοι επιβίωσαν καταφεύγουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υποδουλώνεται εκ νέου η Ανατολική Θράκη, η Ίμβρος, η Τένεδος και η επαρχία Σμύρνης. Το περίεργο είναι, επίσης,  ότι πουθενά δεν γίνεται πλέον αναφορά σε Αρμενία και Κουρδιστάν κλπ. ενώ γίνεται λόγος για επουσιώδη θέματα. 
   Τα  Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα αποδίδονται με την συνθήκη των Παρισίων  το 1947 στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ενσωμάτωσή τους στον ελλαδικό κορμό, ελπίζουμε να διοργανωθούν σχετικές εκδηλώσεις. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθερωτική επανάσταση του 1821. «Εγώ δίνω αναφορά μόνο στην Πόλη» έλεγε ο Θ. Κολοκοτρώνης. Με την παραβίαση από ξηρά των τειχών της στην Κερκόπορτα και από την Άλωση της Πόλης το 1453  και εδώθε, η πληγή παραμένει ανοικτή και δεν έγινε εδώ  ό,τι συνέβη στην Ισπανία που από το 1492 κι εντεύθεν, έχει απελευθερώσει όλα τα εδάφη της από τους Άραβες κατακτητές.
    
Κακώς βέβαια και που τα κατεχόμενα  από το τραγικό έτος  1974 τα Κυπριακά εδάφη –τμήμα της Ε.Ε. - αποκαλούνται ψευδοκράτος. Μάλιστα υπάρχουν και 2 ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. που δεν τα θεωρούν θεσμό ή έχοντα κρατική υπόσταση.  Η Κύπρος ζει το δικό της δράμα εδώ και χρόνια.
    Άλλο ζήτημα που απασχολεί έντονα είναι το λεγόμενο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Τα γεγονότα εξελίσσονται σε τέτοιους γοργούς ρυθμούς που κανείς ποτέ δεν πρόλαβε να προβλέψει! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, η απόσχιση των  3 Βαλτικών χωρών από την  κραταιά Σοβιετική Ένωση, η αποκαθήλωση των αγαλμάτων Λένιν και Στάλιν κ.ά. Οι εξαθλιωμένοι λοιπόν  πληθυσμοί πολλών χωρών που αποβιβάζονται στα νησιά του Αιγαίου και μετέπειτα στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες. Όλως περιέργως κυκλοφόρησαν  στα χέρια τους πολλά  χαρτονομίσματα  των 500 ευρώ  στη Λέσβο, τόσο που η ίδια η τράπεζα της Ελλάδος ενδιαφέρθηκε αρμοδίως. Πρόσφυγας είναι αυτός που καταφεύγει καταδιωγμένος- και εν πολλοίς ρακένδυτος- σε γειτονικές χώρες επιζητώντας προστασία  και όχι σε δεύτερες ή τρίτες χώρες  της επιλογής του. Ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ δημιούργησε πλήθος προβλημάτων σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε εκτοπισμό ολόκληρων πληθυσμών. Από αυτές τις τραγικές καταστάσεις επωφελούνται οι διακινητές προσώπων,  οι σύγχρονοι δουλέμποροι κλπ., οι οποίοι θησαυρίζουν από τον πόνο και τον πανικό που επικρατεί.
      Οι ‘Ελληνες, παρά την κοινωνικοοικονομική  κρίση και την πληθώρα των προβλημάτων  που τους ταλανίζει, δεν βαρυγκόμησαν, αλλά κινούμενοι ανθρωπιστικά  και με καλή διάθεση έκαναν πολύ περισσότερα από άλλες οικονομικά ισχυρότερες χώρες. Παρόλα αυτά  το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά, ούτε οι ροές των ανθρώπων μειώνονται. Οι τελευταίοι επιθυμούν διακαώς να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν στην Γερμανία και Σουηδία ως άφθονο και φτηνό εργατικό δυναμικό. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν υλοποιείται, γιατί συνεχώς καταφθάνουν ολοένα και περισσότεροι και σε συνδυασμό με την υψηλή γεννητικότητα που χαρακτηρίζει αυτούς τους λαούς, δημιουργούνται πιεστικά και άμεσα προβλήματα.  Στους οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες προσφέρονται φαγητό, παπούτσια, ρουχισμός, τέντες, ιατροφαρμακευτική βοήθεια,  λεωφορεία και ταξί για μετακίνηση όμως «ευχαριστώ μηδέν». Στο όλο ζήτημα παίζουν το δικό τους ρόλο οι λεγόμενες ΜΚΟ που πολλές από αυτές χρηματοδοτούνται, κάποιοι ξενοδόχοι κλπ.  Τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα και ουδείς γνωρίζει το τέλος αυτής της ιστορίας.  Κράτη όπως τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ουγγαρία κ.ά. έχουν κλείσει τα σύνορά τους και  ουσιαστικά τους εγκλωβίζουν στην χώρα μας.
      Στο μεταξύ η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει τεράστια ποσά, κοντά στα 3 δις, πιέζει και εκβιάζει πως αν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της από την Ευρώπη  θα πλημμυρίσει με χιλιάδες πρόσφυγες τα ελληνικά νησιά.  Η ελληνική πολιτεία παρακολουθεί  αδύναμη τα τεκταινόμενα και δυσκολεύεται να αντιδράσει αποτελεσματικά. Στο μεταξύ η ελληνική δικαιοσύνη δεν εκδίδει  στην Τουρκία τους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο με το σκεπτικό ότι εκεί θα καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.  Άλλος στόχος του DAES είναι η  ανατίναξη της Αγια Σοφιάς της Πόλης. Στους κόλπους των φανατικών Μουσουλμάνων υφέρπει αντίθεση των Ουαχαμπιτών με τους Σουνίτες τους οποίους θεωρούν αιρετικούς και τους Σιίτες που θεωρούνται σχισματικοί και άθεοι! Παρασέρνουν πολλούς σε πράξεις τρομοκρατικές και δεν διστάζουν να φανατίσουν και να υποχρεώσουν κορίτσια και γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά να αυτοανατιναχθούν  ζωσμένες με εκρηκτικά και να σκοτώσουν όσους περισσότερους αντίπαλους μπορούν. Τα θύματα συνήθως είναι αθώοι άνθρωποι. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι Αλεβίτες-κράμα Ισλαμισμού και Χριστιανισμού-και φυσικά οι Χριστιανοί οι οποίοι εξολοθρεύονται αλύπητα.
       Η λύση θα βρεθεί μόνο με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι εκδιωγμένοι πρέπει πάση θυσία να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Μέση Ανατολή.  Εξάλλου το να είσαι σήμερα  ουδέτερος μεταξύ θύτη και θύματος, ουσιαστικά σημαίνει ότι είσαι με τον θύτη. Το να είσαι με το μέρος του θύματος αποκλειστικά δεν είναι λύση.  Το να ασχολείσαι μόνο με τα θύματα κι όχι  με τους θύτες είναι μέγα λάθος.  Πρέπει να αφοπλίσουμε τους θύτες κι όχι μόνο να ασχολούμαστε με τα θύματα γιατί έτσι αυτοί πληθαίνουν και η τραγωδία μεγαλώνει. Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία  οφείλουν να δεχτούν τις συνέπειες των επιλογών τους. 
     Στα κρίσιμα εθνικά θέματα η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της στο ΝΑΤΟ, καθότι αξιόπιστος εταίρος, αλλά και αλλού. Στο θέμα των Σκοπίων να έχει σταθερή και αταλάντευτη θέση. Στο ζήτημα του καθορισμού της Α.Ο.Ζ. να προχωρήσει με γοργά βήματα γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και δεν περιμένουν τους αναβλητικούς. Η ζώνη Α.Ο.Ζ Ελλάδας-Κύπρου είναι από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο. Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αέριου και σε δεύτερο λόγο τα πετρέλαια  μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αίγυπτου καθώς και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης,  πρέπει να αξιοποιηθούν  ταχύτατα. Επίσης να προχωρήσει σε συμφωνία με οικονομικούς  ενεργειακούς κολοσσούς  όπως η ΤΟΤΑΛ κ.ά. για το καλό των οικονομιών των προαναφερθέντων κρατών και της πολιτικής σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.
      Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να λειτουργεί ως αποτρεπτική δύναμη. Τελικά το συμπέρασμα στα γεωστρατηγικά και διεθνή θέματα είναι  ότι σε σέβεται μόνον αυτός που σε βλέπει ότι δεν γονατίζεις.
       Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της  εξαιρετικής  αυτής εκδήλωσης είχε το μέλος του Δ.Σ.  και υπεύθυνος του Α.Λ.Π. Γιαννιτσών  Βασίλειος Τραούδας. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και διατυπώθηκαν ποικίλες γνώμες και εύλογες απορίες από το πυκνό ακροατήριο  και τέλος  την όλη εκδήλωση έκλεισε  εύστοχα ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» Κωνσταντίνος Κάμτσης.   

Λάζαρος Η. Κενανίδης  θεολόγος, διδάκτορας Α.Π.Θ.
μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»
δ/ντής  2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος»

Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίσθηκε για την:
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΩΡΑ 19.00΄ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
          
             ΘΕΜΑ: Ελληνικά του 700 π.Χ. στη Μεθώνη Πιερίας.
    
     ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Καθηγητής της Αρχαίας  
                        Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής στο                  
                        Αριστοτέλειο 
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή ανάλυση με πολλές ιστορικές αναφορές. Η πολύωρη παρουσίαση παρακολουθήθηκε από το κοινό με αμείωτο ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να πώ ότι συμφώνησα σε όλα, αλλά σίγουρα έφυγα σοφότερος.
    ΕΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή