Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Μπροστά με 17 μονάδες η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση



Η έρευνα καταγράφει ποσοστό 32,5% για την αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 15,5% για το κυβερνών κόμμα - Συντριπτική υπεροχή της ΝΔ και στην παράσταση νίκης

Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του Σκάι.  Η αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει 32,5% έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην παράσταση νίκης τα ποσοστά είναι συντριπτικά για τη ΝΔ, αφού το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι ποσοστού μόλις 12,5% που πιστεύει ότι θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Και σ' αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται τόσο δημοφιλέστερος πολιτικός, όσο και καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου παραμένει η ΧΑ με 7,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ (ενισχυμένο) με 7,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 2,5%, με 2% η Ένωση Κεντρώων, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας. Στο 1,5% της πρόθεσης ψήφου καταγράφεται το Ποτάμι, στο 1% η Λαϊκή Ενότητα. Το 6,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 15% των ερωτηθέντων.

Μη ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση
Ωστόσο, στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αναδεικνύεται η απογοήτευση των πολιτών από τους κυβερνητικούς χειρισμούς: Το 87% λέει πως δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν επίσης όχι σε ποσοστό 75%.

Μάλιστα, η πρόθεση της ΝΔ να μην ψηφίσει τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τη συμφωνία με τους θεσμούς έχει αποδοχή από την πλευρά των ψηφοφόρων:
Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα, ναί απάντησε το 29% στην ίδια ερώτηση.

Δύο στους 3 ψηφοφόρους της ΝΔ λένε ότι το κόμμα δεν πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

Αποπροσανατολισμός η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στην ερώτηση αν ορθώς άνοιξε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης 2 στους 3 θεωρούν ότι είναι αποπροσανατολισμός. Μάλιστα, το ίδιο πιστεύει και ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο το 17% απαντά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μπορεί να προσφέρει στη χώρα.

Μπορεί να κυβερνήσει η ΝΔ καλύτερα; Στην ερώτηση απαντά ναι μόλις το 27% ενώ το 61% απαντά όχι.

Τί κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι να προκύψει: το 19% λέει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 39,5% λέει κυβέρνηση ΝΔ.

Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 35%, στη δεύτερη θέση ο κ.Κουτσούμπας με 29,5% και η κ.Γεννηματά τρίτη. Στο 22% βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Με 37% προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 8 και 10 Μαρτίου σε δείγμα 1.069 ατόμων.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου