Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Κακός χαμός με την «ψήφο» της αντιπολίτευσης - Την απαιτεί και ο Σόιμπλε



«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο»
.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του Ecofin.

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητά και τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα, μετά το 2019. Το Ταμείο πάντως, διέψευσε στη συνέχεια ότι έχει εγείρει τέτοια απαίτηση, με το Ταμείο πάντως, να διαψεύδει στη συνέχεια ότι έχει εγείρει τέτοια απαίτηση.
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», είπε τέλος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση»
Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την πάγια θέση της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.
Πηγές της Πειραιώς σχετικά με όσα φέρεται να έχει πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά από συνεδρίαση του Ecofin ότι μελλοντικά μέτρα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση, τονίζουν τα εξής:
«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι' αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».
Μαξίμου: Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός
«Υποκριτική» και «εθελόδουλη» χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντώντας στις πηγές της ΝΔ. Τονίζουν μάλιστα πως αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει αυτήν τη στάση του είναι ο ελληνικός λαός.

Κατηγορούν τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν του βγαίνει η «πολιτική αποσταθεροποίηση» και πως γι' αυτό «υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές».
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε τόσα και άλλα τόσα για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα». «Τώρα που δεν του βγαίνει», σημειώνουν χαρακτηριστικά, «υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές».

Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν επίσης ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης», για να προσθέσουν: «Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν τέλος ότι «αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός».
«Χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα»
Νέα «βόμβα» έριξε το πρωί της Τρίτης (21/3) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπονοώντας ότι δόση ... γιοκ προς την Ελλάδα, αν δεν συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό μνημόνιο.
Η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών έγινε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.
Στο γνωστή του σκληρή γραμμή, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι από την Ελλάδα εξαρτάται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
«Είναι προς το συμφέρον της χώρας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» είπε επίσης.
Επίσης «ψαλίδισε» το αφήγημα της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους λέγοντας ότι το ΔΝΤ έχει κατανοήσει πως εντός της Ευρωζώνης δεν γίνεται κούρεμα χρέους.


«Βόμβα» Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά και την «υπογραφή» της ΝΔ για τα νέα μέτρα!

Να δεθεί «χειροπόδαρα» η Ελλάδα με μνημόνια και λιτότητα διαρκείας θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φέρεται να ζητά από τη ΝΔ να υπογράψει τα νέα μέτρα για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου!
Την αποκάλυψη σχετικά με το ΔΝΤ έκανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο του Ecofin της Τρίτης, ωστόσο άμεσα το Ταμείο έσπευσε να το διαψεύσει! 
Όπως είπε, το Ταμείο ζητά τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά το 2019 και σχετίζεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%.
O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Σαπέν εμφανίστηκε αυστηρός με τις θέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.
«Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις.
Διαψεύδει το ΔΝΤ
Κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο «διέρρεαν» στο Bloomberg ότι δεν ισχύει αυτό το οποίο δήλωσε ο κ. Σαπέν, καταδεικνύοντας τη διάσταση μεταξύ των δανειστών.  

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου