Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΝΔ: «Συνευθύνη για τα μέτρα; Ξεχάστε το!»



Τα όσα είπε ο Μισέλ Σαπέν περί πίεσης του ΔΝΤ, ώστε να δεσμευθεί πολιτικά τουλάχιστον η αντιπολίτευση, εννοώντας τη ΝΔ, στα μέτρα που τίθενται προς διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για μετά το 2019, δεν έσκασαν ακριβώς ως βόμβα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με δεδομένο, πως όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις παρασκηνίου από την έναρξη των Μνημονίων γνωρίζουν πως το ΔΝΤ πολλάκις έχει θέσει τέτοιο θέμα. Πλην όμως, εν
προκειμένω η ΝΔ κλείνει κάθε κουβέντα περί συνευθύνης, πριν ουσιαστικά ανοίξει.
Η διάψευση του ΔΝΤ αναφορικά με τα όσα είπε ο κ. Σαπέν έβγαλε τη ΝΔ από την αμήχανη θέση, χθες το μεσημέρι, να πρέπει να απαντά ουσιαστικά στον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών. Πλην όμως, ακόμα και έπειτα από τη διάψευση του Ταμείου, η άποψη της ΝΔ ήταν πάγια, όπως άλλωστε έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν ψηφίζουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά είναι ευθύνη της κυβέρνησης». Και κατέστη αναγκαίο να επισημανθεί το απόγευμα, μετά τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου του μετά το Ecofin.
Από τη ΝΔ θέλουν να βγουν από τη συζήτηση περί συνευθύνης, πριν καν ανοίξει, για έναν βασικό λόγο: είναι στρατηγική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιρρίπτει τις ευθύνες για τη διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, συνεπώς θα ήταν άτοπο, ιδίως από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα Grexit, η ΝΔ να μπει στη λογική επεξεργασίας για το αν θα πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Συνευθύνη για τα μέτρα; Ξεχάστε το!», έλεγε αργά το απόγευμα κεντρικός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο Koolnews.gr ενδεικτικά. Στο ίδιο πνεύμα και γαλάζιοι κύκλοι το απόγευμα, οι οποίοι ανέφεραν πως «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα.  Ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».
Να σημειωθεί, πάντως, πως έμπειρα γαλάζια στελέχη θυμήθηκαν τις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Σκουρλέτη και Φίλη για την ανάγκη ευρύτερων πλειοψηφιών, αναζητώντας τη σύνδεση μεταξύ όσων είπαν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όσα φαίνεται να ζητά το ΔΝΤ ως προς το θέμα αυτό. Ακόμα, στην απογευματινή γαλάζια διαρροή ήταν σαφής και η μομφή προς τον κ. Τσίπρας πως, ουσιαστικά, μπορεί να «εργαλειοποιεί» το ΔΝΤ ως «μπροστάρη», προκειμένου να θέσει ζήτημα συνευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, κατά διασταυρωμένες πληροφορίες του Koolnews.gr, ποτέ μέχρι στιγμής στις διεθνείς του επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με την απαίτηση για ψήφιση μέτρων, ούτε καν όταν πήγε στο Βερολίνο και συνάντησε την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Συνεπώς, από τη στιγμή που ουδέποτε έχει τεθεί επισήμως το ζήτημα, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως είναι ανούσια και η συζήτησή του. Επίσης, πιο προσεκτικοί αξιωματούχοι της ΝΔ παρατηρούσαν προς το Koolnews.gr πως ακόμα και ο κ. Σόιμπλε δεν έθεσε ζήτημα ψήφισης μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά ενός μηχανισμού διασφάλισης πως οι ανειλημμένες δεσμεύσεις θα τηρούνται, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει το βράδυ (SBC) πως η ΝΔ δεν θα…γίνει ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας, εννοώντας πως μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πορευθεί σε ευθεία λογική αμφισβήτησης συμπεφωνηθέντων.
Κάπως έτσι, η ΝΔ επιμένει στο σκληρό ροκ απέναντι στην κυβέρνηση, με γαλάζιους επιτελείς να κάνουν λόγο για «ναυάγιο» στο Eurogroup και για ημερομηνίες και ορόσημα που διαρκώς παρέρχονται δίχως αποτέλεσμα. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά δείχνει, εδώ και καιρό, να ξεχνά ότι ο χρόνος είναι χρήμα.  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, για άλλη μια φορά, το πόσο αυξάνεται η ανεργία, τα «κόκκινα δάνεια», οι οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες, η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η καθημερινότητά τους χειροτερεύει. Όταν η Ελλάδα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα, για να πάει μπροστά, ο κ. Τσίπρας μας γυρίζει διαρκώς στο παρελθόν. Οι δικαιολογίες για την αποτυχία του δεν έχουν καμία σημασία. Το αποτέλεσμα μετράει», σημείωνε ενδεικτικά το απόγευμα της Τρίτης ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, επιμένοντας στους υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.
Παρουσιάζεται το πρόγραμμα για την Ενέργεια
Πέραν των άλλων, πάντως, η ΝΔ επιμένει και στην παρουσίαση των πτυχών του κυβερνητικού της προγράμματος, με τα θέματα Ενέργειας να παίρνουν σήμερα το μεσημέρι σειρά. Την παρουσίαση θα κάνουν ο αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Κώστας Σκρέκας. Κατά τις πληροφορίες του Koolnews.gr, επί τάπητος θα τίθεται ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ για την κατάσταση της οποίας στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν χτυπήσει δυνατά καμπανάκια, με αναφορά και στην ανάγκη για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας,   αλλά και ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου