Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ανησυχία Aμερικανών για "ατύχημα" στο Αιγαίο



Ανησυχία για «ατύχημα» στο Αιγαίο εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στην ένταση που επικρατεί τελευταία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις απανωτές τουρκικές προκλήσεις.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. 


Τόνισε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση με την γείτονα χώρα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

Σχετικά με το Κυπριακό, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Ντόλαντ Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.

Αμερικανική παρέμβαση στην Άγκυρα

Σημειώνεται πως προ ημερών έγινε γνωστό μέσω της Καθημερινής ότι υπήρξε παρέμβαση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι - μία πρωτοβουλία που δείχνει τη σημασία που έχει για τον αμερικανικό παράγοντα η σταθερότητα στο Αιγαίο. 

Αυτό αποδεικνύει και η στρατιωτική κινητικότητα. 

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στάθμευσε για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες στον Ναύσταθμο της Σούδας. Επίσης, η 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως σταθμό για την αποβίβαση εννέα ελικοπτέρων τύπου Μπλακ Χοκ και 70 ακόμη τμημάτων εξοπλισμού, τα οποία θα προωθηθούν στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου