Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Δημοσκόπηση-σοκ για Τσίπρα.Προβάδισμα 17,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία.



Συντριπτικό προβάδισμα 17,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό  του ΣΚΑΪ.
Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33% (από 32,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ (αμετάβλητο ποσοστό).
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,5%.


Ακολουθεί  το ΚΚΕ 7%, η ΔΗΣΥ με 6,5%, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η Ένωσης Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας με 2%. Η ΛΑΕ συγκεντρώνει 1%.

Άλλο κόμμα απαντά το 6,5%, ενώ 15% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στα επιμέρους ευρήματα
, τo 86% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% προς τη σωστή.



Το 18% συμφωνεί ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, ενώ το 73% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Μάλιστα, από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, ενώ το 51% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Το 3,5% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει, 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά απέτυχε, 59,5% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 8,5% δηλώνει ευχαριστημένο από την κυβέρνηση, 64,5% δηλώνει δυσαρεστημένο αλλά εκτιμά ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, 25% των ερωτώμενων δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. 

Το 19% των ερωτηθέντων θέλει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, το 30% επιθυμεί πρόωρες εκλογές, το 38% θέλει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Το 20% των ερωτώμενων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις επόμενες εκλογές, το 36% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, 13% απαντά αυθόρμητα ότι θέλει οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου