Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Βουλή: Εξεταστική για την Υγεία την περίοδο 1997 - 2014 ψήφισε η Ολομέλεια

Δεκτή με 187 «ναι» έναντι 71 «όχι» έγινε η πρόταση των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, με την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ, για την περίοδο 1996 μέχρι σήμερα, απορρίφθηκε με 107 «ναι», 151 «όχι» και 21 «παρών».



Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ. Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν όμως τέθηκε σε ψηφοφορία και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.

Η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι ψήφισαν «ναι» και στις δύο προτάσεις. Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής και, για την οικονομία του χρόνου, πρότεινε προς το Σώμα να γίνει ταυτόχρονη ψηφοφορία και επί των δύο προτάσεων με μια εκφώνηση καταλόγου.

Διευκρινίσθηκε ταυτόχρονα ότι οι βουλευτές ψηφίζουν χωριστά για κάθε μια από τις δύο προτάσεις. Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού, κάθε βουλευτής μετά την εκφώνηση του ονόματος του, εξέφρασε την προτίμησή του με «ναι», «όχι» ή «παρών».

Με βάση τη διαδικασία που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος προς το Σώμα, οι αποδεχόμενοι την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δήλωσαν «ναι» σε αυτήν. Οι αποδεχόμενοι την πρόταση της ΝΔ είπαν «ναι» σε αυτήν. Οι αποδεχόμενοι και τις δύο προτάσεις είπαν «ναι» και στις δύο. Οι μη αποδεχόμενοι τις προτάσεις είπαν «όχι». Οι αρνούμενοι ψήφο δήλσαν «παρών».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισε «ναι» ή «όχι» σε κάποια από τις δύο προτάσεις, αλλά δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η οποία όμως δεν τέθηκε και σε ψηφοφορία. Η στάση της λογίστηκε την ώρα της ψηφοφορίας ως «παρών».

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία 

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής συζητούνται οι δυο προς ψήφιση προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στις παρεμβάσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη.


Αλέξης Τσίπρας:
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, αντιμετωπίζετε βέρτιγκο μετά τη συμφωνία της Μάλτας που φέρνει μέτρα για τη μείωση του χρέους» είπε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει πιθανά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Η κυβερνητική πρόταση για Εξεταστική για το διάστημα 1997 – 2014, έλαβε 181 θετικές ψήφους και 81 αρνητικές. Σε ψηφοφορία τέθηκε και η πρόταση της ΝΔ, η οποία ζητούσε να διερευνηθεί και η περίοδος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 107 «ναι» και 157 «όχι».
Υπερασπιζόμενος την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στo Εurogroup, απευθυνόμενος και πάλι στη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε:«Δεν υπήρχε περίπτωση να φέρετε συμφωνία με αντίστοιχα αντίμετρα, ούτε με μέτρα για το χρέος, για το οποίο λέγατε πως ήταν βιώσιμο».Διερωτήθηκε δε, για ποιο λόγο η ΝΔ καταψηφίζει τα θετικά μέτρα της συμφωνίας. «Γιατί καταψηφίζετε τα θετικά μέτρα όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις; Γιατί καταψηφίζετε το επίδομα ενοικίου, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί;»
Αναφερόμενος στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η λέξη «πάρτι» είναι πολύ μετριοπαθής για να περιγράψει ό,τι συνέβη επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για πολιτική που δεν μπορεί να αποδοθεί σε άγνοια ή σε ανικανότητα. «Αν δεν ήταν τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει εξεταστική για το χώρο της υγεία»ς, συνέχισε, υποστηρίζοντας πως χάρη στην ισχυρή προστασία Μέσων Ενημέρωσης κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη διαφθορά.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη 
Mε επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητστοτάκης, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνιστά άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές. Η κυβέρνηση δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εκτός όμως από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλό μίας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας».

«Η κυβέρνηση την παρουσιάζει σαν το τέλος της λιτότητας, αλλά πίσω από τον λευκό καπνό υπάρχει πολύ γκρίζο...» είπε ενώ ακολούθως έκανε τρεις επισημάνσεις.

«Πρώτον τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους και πιο πολύ για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεύτερον, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση έχει τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Τρίτον η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά την λήξη της θητείας της. Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας ως αντίμετρο για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.

«Οι αριθμοί είναι σκληροί» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «3,6 δισ τα μέτρα προστέθηκαν στα 9 εκατ. μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά...»

Οσον αφορά στα ενεργειακά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πώληση της ΔΕΗ που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Σε ότι αφορά στα «πολυδιαφημισμένα» όπως τα χαρακτήρισε αντίμετρα «είναι ομολογουμένως συγκινητική η προσπάθειά σας να παρουσιασετε το πακέτο μέτρων δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος 3,5%. Δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε για μια πρόβλεψη που υπήρχε και στα προηγούμενα μνημόνια, των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα που να δικαιολογεί την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης. Αν είχε κλείσει πριν ένα χρόνο όπως προβλεπόταν θα ήταν πιο βαρύ το τίμημα που πληρώνουν οι Ελληνες;» ρώτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική» επεσήμανε. Βουλιάξατε την οικονομία, βουλιάξατε τη χώρα και αντί να πετάξετε σωσίβιο προσπαθείτε να πνίξετε τους πολίτες» είπε. «Ετσι όπως χειριστήκατε τα πράγματα φαίνεται ότι έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ τον ρόλο του αξιολογητή της ελληνικής οικονομία. Τα κάνατε θάλασσα, πήγατε τη χώρα στο βυθό... Γι' αυτό η κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει μέτρα υφεσιακά. Δεν κερδίσατε τίποτα για το χρέος. Ζητούσατε ρύθμιση χωρίς μέτρα και δεχθήκατε μέτρα χωρίς το χρέος. 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό αποφασίσατε. Συνθηκολογήσατε αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές... Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου» πρόσθεσε.

«Πρέπει να έρθει μια πολιτική αλλαγή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» σημείωσε. «Για να κερδίσουμε το σεβασμό της χώρας από τους εταίρους... Αυτή την αποστολή δεν μπορείτε να την φέρετε εις πέρας. Ολοι ξέρουν ότι δεν έχετε τίποτε να δώσετε. Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι χαμένο λεπτό. Η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό...» είπε.

Παρέμβαση Τσακαλώτου 


«Η ΝΔ πάσχει από μια νόσο που μπερδεύει τον εαυτό της με τη θεραπεία» ήταν το σχόλιο που επεφύλασσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε για ανακρίβειες τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ, για την πορεία της αξιολόγησης. «Εμένα δεν μου αρέσει να λέω στους πολιτικούς μου αντιπάλους ότι λένε ψέματα, πόσο μάλλον ότι είναι ψεύτες. Οπότε εγώ θα συγκρατηθώ και θα μιλήσω για τις ανακρίβειες που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανακρίβεια χαρακτήρισε ο κ. Τσακαλώτος την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στην αγορά εργασίας. «Δεν ξέρω ποια στοιχεία έχει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά εγώ ξέρω από την ΕΡΓΑΝΗ για το Μάρτιο, ότι είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων 38.000, και ότι ο Μάρτιος ήταν μήνας ρεκόρ από το 2001. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε μια αύξηση στις θέσεις εργασίας που είναι μόνιμες και μια μείωση σε αυτές τις θέσεις που ήταν έκτακτες ή μη μόνιμου χαρακτήρα και ότι τους τελευταίους 15-17 μήνες έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Μου έκανε εντύπωση, ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα και για το εργασιακό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Ότι εμείς έχουμε διαπραγματευτεί να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μην επιστρέψει, να μην υπάρχει στο νόμο lock out. Όλο αυτό που εσείς το λέτε αριστερή ιδεοληψία».

«Είστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με την θεραπεία», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι το πεδίο πάνω στο οποίο εργάζονται οι ακραίες λαϊκές δεξιές δυνάμεις, ένα πεδίο που θέλει τους εργαζόμενους τα θύματα της κρίσης, που τους θέλει να μην συμμετάσχουν στην ανάπτυξη. «Αυτές οι ακραίες δεξιές δυνάμεις είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εσείς έχετε υποστηρίξει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για τριάντα χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ανακρίβειες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, και ότι τα αντίμετρα θα εισαχθούν μόνο αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου του 3,5%. «Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι αν είναι 3,5% η πρόβλεψη για το 2019, θα πάρουμε 1% υφεσιακά μέτρα και άρα ο στόχος θα είναι 4,5%. Είναι δυνατόν αυτό να υπάρξει; Δεν το καταλάβατε; Το έχει εξηγήσει ο Νταϊσελμπλουμ, το έχει εξηγήσει ο Μοσκοβισί, το έχουν εξηγήσει όλοι. Ότι αν είμαστε εντός των στόχων και προβλέψουμε το 2018 ότι το 2019 θα είμαστε στο 3,5%, θα υπάρχει 1% θετικά μέτρα και 1% αρνητικά. Άρα εσείς λέτε ανακρίβειες σοβαρές, όταν λέτε ότι τα αντίμετρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει υπέρβαση. Σας παρακαλώ μην το ξαναπείτε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πάλι όμως μου κάνει εντύπωση, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τα θετικά μέτρα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκθεση της UNICEF την διαβάσατε καθόλου; Διαβάσατε καθόλου τι λέει για την παιδική φτώχεια; Είναι τελείως αμελητέο για εσάς, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πακέτου, του 1,8 δισ. από την μεριά των δαπανών, θα είναι για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας;» είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να διαβάσει τις συγκριτικές ευρωπαϊκές μελέτες, πόσο ξοδεύουμε για τη στέγαση και δείχνουν ότι «είμαστε στον πάτο και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό». «Έχετε ιδέες για το brain drain και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό. Έχετε σοβαρές θέσεις γι’ αυτά να συζητήσουμε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αλλά και για το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών επίσης κατηγόρησε για ανακρίβειες τον πρόεδρο της ΝΔ. «Μα ποτέ δεν ακούτε κανέναν Ευρωπαίο ή του ΔΝΤ; Δεν έχει ακούσει κανείς από εσάς που λένε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να συμφωνηθούν; Δεν την ακούσατε αυτή την έκφραση;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ, μετά από τη Μάλτα, ότι τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για το χρέος, στις νέες συναντήσεις με το ΔΝΤ, «και όλα θα συμφωνηθούν σε ένα τελευταίο Eurogroup; Δεν ξέρω αν θα είναι στις 22 Μαϊου ή θα υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup».

«Aλλά, γιατί βιάζεστε να πείτε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Που το ξέρετε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Από πού προκύπτει; Άλλη μια φορά, αντί να έρθετε εδώ και να συζητήσετε τι πρέπει να διεκδικήσουμε για το χρέος, τι είναι τα αντίμετρα, το μόνο που κάνετε είναι πως θα βοηθήσετε να πάει χειρότερα η οικονομία. Και να ρίχνετε σε εμάς την ευθύνη ότι έχουμε καθυστερήσει την διαπραγμάτευση, όταν όλοι οι Ευρωπαίοι, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βγαίνουν βουλευτές του και λένε ότι ο τσακωμός της Γερμανίας και του ΔΝΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο αυτή την αξιολόγηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που θεωρείτε ότι δεν είστε λαϊκιστές. Νομίζω ότι μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές. Εγώ βλέπω συνεχώς έναν τόνο, έναν τρόπο συζήτησης, έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράδοσής σας και οι χειρότερες αυτές εποχές ήταν αρκετά κακές».

Απάντηση Δένδια


Να απαντήσει ευθέως αν θα μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζητώντας ταυτοχρόνως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει αν θα παραιτηθεί, μετά την δική του δήλωση ότι αυτό θα πράξει αν ληφθούν μέτρα έστω κι ενός ευρώ.
Μετά την απάντηση του κ. Τσακαλώτου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας πήρε τον λόγο σχολιάζοντας τόσο το «ασυνήθιστα οργίλο ύφος» του υπουργού και τις «αναφορές» του ότι «δήθεν δεν υβρίζει», όσο και την ενόχληση του υπουργού απέναντι στον χαρακτηρισμό «ψεύτες» της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

«Το οργίλο ύφος του κ. Τσακαλώτου, που δεν είναι σύνηθες, φαίνεται ότι εξηγείται από την τεράστια πίεση που δέχεται και δεν προέρχεται μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τα εσωτερικά προβλήματά σας, που ακούμε ότι έχετε, πέρα από αυτά της διαπραγμάτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Συνέχισε δε προς τον υπουργό λέγοντας: «Μας απευθυνθήκατε ιδιαίτερα νευρικός, λέγοντάς μας πως δεν υβρίζετε εσείς. Δεν ήσασταν στην αίθουσα όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν η λέξη ψεύτης εκπεμπόμενη από την πλευρά του κόμματος σας, ήταν το λιγότερο που μας απηύθυνε; Και τότε που μας αποκαλούσατε «προδότες και γερμανοτσολιάδες» εσείς ζητούσατε να ανακαλέσουν; Και μας ζητήσατε και συγγνώμη για όλες τις ύβρεις σας τόσα χρόνια; Σας ενοχλεί τώρα να σας λέμε ψεύτες; Είστε ψεύτες, μεγάλοι ψεύτες, απαράδεκτοι ψεύτες, ανεκδιήγητοι ψεύτες».

Σχετικά με τον σχολιασμό του υπουργού στα στοιχεία για την εργασία που παρέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας απάντησε πως πρόκειται για τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο, αν έχει νεώτερα στοιχεία να τα προσκομίσει.

«Αν από κει και πέρα θέλετε να μας ενημερώσετε σοβαρά, απαντήστε μας ευθέως, με το αφορολόγητο τί θα γίνει και με τις συντάξεις; Θα μειωθούν; Η δήλωσή σας, ότι αν ληφθεί ένα ευρώ μέτρα παραπάνω, ισχύει ή όχι; Θα παραιτηθείτε σήμερα ή όχι;» ρώτησε εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας, είπε προς τον κ. Τσακαλώτο, πως ενώ ο ίδιος θέλει ως αμοιβή της εξαιρετικής εργασίας που προσφέρει στην διαπραγμάτευση, μια συνάντηση για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον, έτσι που τα πάει και η μακαρίτισσα η Βασιλειάδου πολύ του πέφτει.

Το σχόλιο αυτό δημιούργησε θόρυβο στην αίθουσα, ο πρόεδρος της Βουλής από την έδρα το χαρακτήρισε «άκρως αντιφεμινιστικό» και προσέθεσε πως «σεβόμαστε την Σκάρλετ Γιόχανσον και την μνήμη της Γεωργίας Βασιλειάδου».


Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους ευρωλάγνους

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την Εξεταστική για την Υγεία. Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».

«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.

«Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ δήλωσε ότι «έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο πρόθυμη για να υλοποιεί πράγματα της δικής της πολιτικής».

Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.

«Όλα τα όσα κάνει στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως στα θέματα τα εργασιακά», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας.


Συζήτηση προκειμένου να ληφθεί απόφαση για σύσταση της Επιτροπής 

Ειδικότερα η Ολομέλεια συζητά και θα λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής:


·         Επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, και
·         Επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα.
Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα:
·         Όσον αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.
·         Όσον αφορά στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .
·          Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ-ΕΕΣ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ -ΝΠΙΔ» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του ΕΕΣ που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.
Η πρόταση της ΝΔ

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 έως σήμερα, προτείνει, με τη δική της πρόταση η ΝΔ και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία.


Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος».

Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».

Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

«Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του» σημειώνει η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π.Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας:

«Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ' όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 - σήμερα)… Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλνονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Οι πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν σύμφωνα με τη ΝΔ είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ - ΕΕΣ - ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ - ΝΠΙΔ», με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

tovima.gr


3 σχόλια:

  1. Παραθέτετε τους ομιλητές στο άρθρο σας και πουθενά δεν αναφέρετε τον πρωθυπουργό. Ξεκινάτε με Μητσοτάκη, πάτε στον Τσακαλώτο, συνεχίζετε με Κουτσούμπα....Είναι δημοσιογραφία αυτή? Μάλλον κομματικοποιείτε την δημοσιογραφία έτσι. Τότε γιατί να σας διαβάζω???? Ευχαριστώ που με τιμάτε έτσι σαν αναγνώστη!! Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ παραδρομής παράληψη. Προχωρήσαμε ήδη σε διορθωτική κίνηση. Ευχαριστούμε για την επισήμανση.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την διόρθωση. Καλό Πάσχα.

      Διαγραφή