Σάββατο 8 Απριλίου 2017

"Ματωμένη" συμφωνία.Σκληρά μέτρα 3,6 δις υπέγραψε ο Τσίπρας.



Τη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας.«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε.Και στη συνέχεια, τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι' αυτό και θα προχωρήσουμε
πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε.

Και συνέχισε: «Πετύχαμε μεγάλη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το προηγούμενο Eurogroup όταν και με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τη στρατηγική που διαπραγματευόμαστε για τα πράγματα» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019 και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.

Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement, τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας.




Μοσκοβισί: Ισορροπημένη η συμφωνία 

Μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη», καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων, που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.




Σόιμπλε: Τώρα είναι εφικτή η τελική συμφωνία


O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».



Κερέ: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Επί τη βάση αυτή, θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θεωρούμε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα θα γίνονται πιο κρίσιμα», προσέθεσε και κατέληξε πως η αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα.



Ρέγκλινγκ: Περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων
«Υπήρξε συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Μιλήσαμε για τις υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, μιλήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016, θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που χαιρέτισε τη συμφωνία και την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου