Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τα μέτρα που έρχονται και κρύβει ο Τσίπρας.



Με αποφάσεις υψηλού δημοσιονομικού ρίσκου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει την απόσταση με το ΔΝΤ στο θέμα του χρόνου κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.Το ΔΝΤ επέμεινε στις χθεσινές συζητήσεις των Βρυξελλών η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να ισχύσουν από το 2019 αφενός διότι υποστήριζε πως τα βασικά μακροοικονομικά και
δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος θα είναι δυσμενέστερα των αναμενομένων το 2018, αφετέρου γιατί πιστεύει πως κατά τις προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και αρέσκονται σε παροχές.
Για να ξεπερασθεί αυτό το επιχείρημα η ελληνική αντιπροσωπεία αποδέχτηκε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί στόχοι του 2018.  Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή περιγράφουν ως ρήτρα απόκλισης στόχων το σχετικό μηχανισμό. Πιο απλά, εάν επιτευχθεί το 2018 ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και η οικονομία είναι εντός του πλαισίου που περιγράφει το πρόγραμμα, τότε αυτομάτως η κατάργησης της προσωπικής διαφοράς θα μετατεθεί για το 2020. Διαφορετικά οι συντάξεις θα κοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν τη σχετική υπαναχώρηση ως «ένα μηχανισμό ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις», ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και θα διευκολύνει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο μηχανισμός που προκρίνεται ενέχει κινδύνους.
Είναι όμως περισσότερο από εμφανές πως η σχετική δέσμευση εμπεριέχει τον κίνδυνο να μπουν πρόσθετα μέτρα από σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2018 δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Αυτό σημαίνει πως για να αποσοβήσει την περικοπή των συντάξεων, θα κάνει άλλες δημοσιονομικές εξοικονομήσεις πολύ νωρίτερα του προβλεπομένου.
Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν νέες επικοινωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για τα επιμέρους ζητήματα, με σκοπό στο Eurogroup της Παρασκευής να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία και να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου