Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Και κάπως έτσι, υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο…



Του Βασίλη Τσίγκα
Ήταν ένα όμορφο απόγευμα, σε μια από τις πιο ειδυλλιακές ακτές των ΗΠΑ, λίγο έξω από το Παλς Μπιτς της Φλόριντα. Αξιωματούχοι δύο εκ των ισχυροτέρων χωρών στον κόσμο είχαν μόλις ολοκληρώσει τις μπριζόλες τους, συνοδευμένες από καρότα Θαμπελίνα και απολάμβαναν την σοκολατόπιτά τους, όταν οι στρατηγοί του ενός, τον ενημέρωσαν ότι 59 πύραυλοι τόμαχοκ είναι έτοιμοι προς εκτόξευση εναντίον του Ιράκ.

 «Του Ιράκ; Μήπως εννοείς Συρία;», θα μπορούσατε εύκολα να αναρωτηθείτε και θα είχατε δίκιο. Όπως είχε δίκιο, προφανώς, ο Πρόεδρος Ξι Γινπίνγκ της Κίνας, όταν άκουσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ να τον ενημερώνει ότι μόλις έδωσε την εντολή να βομβαρδίσουν το… Ιράκ!
«Ντόναλντ, μήπως εννοείς τη Συρία; Το Ιράκ το βομβαρδίσατε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες», εικάζεται ότι είπε ο Πρόεδρος Ξι στον Πρόεδρο Τραμπ. «Μάλλον έχεις δίκιο, Γινπίνγκ. Έτσι κι αλλιώς, μήπως νομίζεις ότι ξέρω που είναι η Συρία», φέρεται ότι απάντησε ο Πρόεδρος Τραμπ.
Τώρα, εσείς που τα διαβάζετε αυτά, είναι πολύ πιθανόν να νομίζετε ότι όλη η ιστορία είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Κι όμως… Αν εξαιρέσετε τον τελευταίο διάλογο, όλο το υπόλοιπο είναι αλήθεια. Η εντολή για την εκτόξευση των αμερικανών πυραύλων που έπληξαν την Συρία πριν από λίγες ημέρες, ήρθε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ξι στη Φλόριντα. Δεν το λέω εγώ, το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του.
«Καθόμουν στο τραπέζι. Είχαμε τελειώσει το δείπνο. Τώρα τρώμε το επιδόρπιο. Και είχαμε το πιο απολαυστικό κομμάτι σοκολατόπιτας που έχεις δει ποτέ και ο Πρόεδρος Ξι την απολάμβανε. Και πήρα το μήνυμα από τους στρατηγούς ότι τα πλοία ήταν έτοιμα για την εκτόξευση. Τί κάνεις;», αναρωτήθηκε ο Τραμπ, μιλώντας στο FOX.
«Οπότε, αυτό που έγινε, ήταν ότι του είπα: Μόλις εκτοξεύσαμε 59 πυραύλους στο Ιράκ (!!!) και ήθελα να το ξέρεις. Και συνέχισε να τρώει την σοκολατόπιτά του. Και δεν είπε τίποτα», συμπλήρωσε.
Και τί να πει ο άνθρωπος, θα συμπλήρωνε ο οποιοσδήποτε. Φανταστείτε τώρα να είστε ο Πρόεδρος της Κίνας, να τρώτε μια σοκολατόπιτα και να έχετε απέναντί σας τον Πρόεδρο της ΗΠΑ, ο οποίος έτσι στο χαλαρό, μόλις σας ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε μια χώρα, ενώ δεν βομβάρδισε εκείνη τη χώρα που σας είπε, αλλά μία άλλη…
Οι παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ, είναι σίγουρο ότι θα απασχολούν για πολλά χρόνια τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μια ανθρώπινη μηχανή παραγωγής γκαφών. Πάντα ήταν, πολύ πριν αναλάβει στα χέρια του τις τύχες μίας εκ των παγκόσμιων υπερ-δυνάμεων. Απλά τώρα, όπως αντιλαμβάνεται και ο πιο αφελής, αυτές του οι γκάφες, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε κάτι πάρα πάρα πάρα πολύ άσχημο. Όπως π.χ. έναν πυρηνικό πόλεμο…
Μετά τη φρενίτιδα των 60’s, όταν τα παιδιά έκαναν ασκήσεις στα σχολεία για το πώς να αντιδράσουν σε μια πιθανή πυρηνική έκρηξη (λες και είχαν πιθανότητες να επιβιώσουν…) και όλοι στις ΗΠΑ έχτιζαν πυρηνικά καταφύγια στα σπίτια τους, η πραγματική απειλή πυρηνικού πολέμου κόπασε.
Οι δύο βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία αποτελούν μέχρι και σήμερα το πιο μελανό σημείο της ανθρώπινης παράνοιας κι έκτοτε, όλες οι χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών. Όχι ότι δεν υπάρχουν, όμως φυλάσσονται και με τον καιρό μειώνεται ο αριθμός τους.
Έτσι, λοιπόν, περάσαμε περίπου 50 χρόνια σχετικής ηρεμίας, μέχρις ότου το Ιράν αποφασίσει ότι ντε και καλά, πρέπει να φτιάξει πυρηνικά όπλα. Η παγκόσμια αντίδραση ήταν άμεση και τα σχέδια του Ιράν πολύ γρήγορα σταμάτησαν. Υπάρχει, όμως, μία ακόμη χώρα που λέει ότι έχει στα χέρια της πυρηνικά όπλα. Η Βόρειος Κορέα…
Αν όντως ισχύει και σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι βορειοκορεάτες στην κατασκευή πυρηνικών κεφαλών, κανένας δεν είναι σε θέση να πει. Για πάρα πολλά χρόνια, όλος ο κόσμος είχε αποφασίσει να αγνοήσει απλά αυτή τη χώρα, που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν εδώ και δεκαετίες.
Ήρθε, όμως, ο Τραμπ, ο οποίος πραγματικά είναι το αντίπαλο δέος του Κιμ Γιονγκ Ουν, και ξαφνικά όλοι τρίβουν τα μάτια τους και ξεβουλώνουν τα αυτιά τους, για να είναι σίγουροι ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες είναι αλήθεια.
Για κάποιο λόγο, που μόνο αυτός ξέρει, ο Τραμπ έχει αποφασίσει να πάρει στα σοβαρά τον Κιμ. Και ΟΚ, αυτό ως εξέλιξη δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική. Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή, κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με τα όσα απίστευτα για την εποχή μας συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι σε ένα μάτριξ.
Προσέξτε, όμως, τί είπε ο Τραμπ: «Εύχομαι να υπάρξει ειρήνη, όμως μιλάνε με αυτόν τον άνθρωπο για πολύ καιρό. Διαβάζεις το βιβλίο του Κλίντον όπου λέει ότι έκαναν μια συνθήκη ειρήνης και είναι ανέκδοτο. Βλέπεις τι έκανε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Τους έχει κοροϊδέψει όλους αυτός ο κύριος και θα δούμε τι θα γίνει».
Αυτός ο κύριος, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως αυτός ανέλαβε τα ηνία της Βορείου Κορέας το 2012, οπότε αποκλείεται να έκανε τις διαπραγματεύσεις με τον Μπιλ Κλίντον. Το ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ (ο πατέρας του Ουν) είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, είναι κι αυτό μία από τις πολλές αποδείξεις ότι δεν έχει ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει.
Και το παραδέχθηκε και μόνος του. «Αφού άκουσα για 10 λεπτά από τον Πρόεδρο Ξι, κατάλαβα ότι δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα», απάντησε (που αλλού;) στο FOX, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Κίνας (του μοναδικού ουσιαστικού συμμάχου της Β. Κορέας) στο όλο ζήτημα.
Και όλα αυτά, δεν είναι το πιο σοβαρό παράπτωμα του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες. Σε μία ακόμα συνέντευξή του στο FOX, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να το παίξει σκληρός στον Κιμ. Και είπε τα εξής: «Ποτέ δεν ξέρεις, έτσι δεν είναι; Ποτέ δεν ξέρεις… Δεν θέλω να το συζητήσω», είπε και μετά το συζήτησε: «Στέλνουμε μια αρμάδα, πολύ δυνατή. Έχουμε υποβρύχια, πολύ δυνατά, πολύ πιο δυνατά από το αεροπλανοφόρο, αυτό μπορώ να σας το πω. Κι έχουμε το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό στον κόσμο. Και θα πω αυτό. Κάνει λάθος. Κάνει λάθος».
Τώρα, το ποιος κάνει λάθος, είναι ένα θέμα, γιατί το αεροπλανοφόρο που ανέφερε ο Τραμπ είναι το USS Carl Vinson, ένα πυρηνοκίνητο τέρας της θάλασσας, το οποίο συνοδεύεται πάντα από υποβρύχια, όμως δεν κατευθύνθηκε ποτέ στη χερσόνησο της Κορέας. Αντίθετα, βρίσκεται 3.500 μίλια μακριά, στον Ινδικό ωκεανό, όπου συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με το Ναυτικό της Αυστραλίας.
Το να βγαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και να λέει σε εθνικό δίκτυο ότι η χώρα του έχει στείλει πυρηνικές δυνάμεις στο κατώφλι μιας χώρας με εχθρικές διαθέσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι αυτές βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, δεν είναι απλά λάθος. Είναι μια κατηγορία αφέλειας που παρατηρούμε μόνο σε παιδάκια γυμνασίου, που κοκορεύονται ότι έχουν κάνει σεξ, ενώ το πιο κοντινό που έχουν φτάσει είναι να βλέπουν ένα γυμνόστηθο μοντέλο σε περιοδικό.
Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, είναι δύο χώρες που οι τύχες τους βρίσκονται στα χέρια δύο τελείως απρόβλεπτων και ματαιόδοξων ηγετών, που έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα… Και μάλλον δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν το μέγεθος αυτής της ευθύνης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου