Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Βρέχει… ραβασάκια της εφορίας: Ποιοι είναι στη… λίστα



Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο η εφορία θα χτυπήσει τις πόρτες όλων των φορολογουμένων. Ο λόγος;Είτε για την πληρωμή προγραμματισμένων φόρων είτε για την πληρωμή φόρων που θα προκύψουν από φορολογικούς ελέγχους. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να γεμίσει τα κρατικά ταμεία τους επόμενους μήνες για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού αλλά και την επιτυχή εφαρμογή των
δημοσιονομικών στόχων του τρίτου προγράμματος.
Στο «βωμό» της πάταξης της φοροδιαφυγής όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μπαίνουν οι εξής:
*Περίπου 250.000 φορολογούμενοι οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λεγόμενες λίστες. Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν από το νέο λογισμικό της εφορίας περιλαμβάνονταν στις λίστες με τους 1,27 εκατ. φορολογουμένους που είτε είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό είτε το όνομά τους βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν από τις εφορίες τους να δικαιολογήσουν τα ποσά που δεν «κούμπωναν» με τις φορολογικές τους δηλώσεις και, όπως προκύπτει, αποδέχθηκαν ότι είχαν αποκρύψει στο παρελθόν εισοδήματα.
Οι φόροι για τα… κρυφά εισοδήματα υπολογίστηκαν με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του πρόσφατου νόμου συγκριτικά με τις υφιστάμενες ποινές, που προβλέπουν ακόμη και πρόστιμα αυξημένα έως και 120% του κεφαλαίου.

*Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων έχουν προγραμματίσει τη διενέργεια τουλάχιστον 40.000 ελέγχων, στοχευμένων και μη. Σκοπός των ελέγχων είναι η διαπίστωση της έκδοσης αποδείξεων και της απόδοσης ΦΠΑ που έχει ήδη παρακρατηθεί. Στους ελέγχους περιλαμβάνονται και τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με επίκεντρο τον εντοπισμό εικονικών και φορολογικών στοιχείων.
*Περίπου 800.000 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 4.052.270 και χρωστούν συνολικά 94 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο φορολογουμένους είναι οφειλέτης της εφορίας.
*Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος. Συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτό απασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για φέτος μεγαλύτερο, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2017 περίπου 2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από άμεσους φόρους δηλαδή την φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου