Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Λαογραφική μελέτη του δημοτικού τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας» από την συντοπίτισσά μας Μαρία Ποπκιώση

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ» Λαογραφική μελέτη Συγγραφέας: Μαρία Ποπκιώση Εκδόσεις ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, 2017, Σελ. 70

Το δημοτικό τραγούδι είναι αστείρευτη πηγή εμπνεύσεων με δημιουργικές προσεγγίσεις στο περιεχόμενό του. Ως γνήσιο δημιούργημα του λαού μας, απηχεί ποικίλες πλευρές της ζωής του και μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη μελέτη του, να γνωρίσουμε καλύτερα τον λαϊκό μας πολιτισμό.


Η παρούσα έκδοση, με τίτλο: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», είναι μια λαογραφική μελέτη που σκοπό έχει την καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων που πηγάζουν από το δημοτικό τραγούδι, την προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και την διάδοση πληροφοριών σχετικών με το παραπάνω δημοτικό τραγούδι στους αναγνώστες του βιβλίου και στο ευρύτερο κοινό.


Το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» είναι ένα πολύ γνωστό δημοτικό τραγούδι και χορεύεται σε κάθε περίσταση, σε όλα τα γλέντια, γάμους και πανηγύρια απ’ άκρη σ’ άκρη, ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει να αναδείξει πολλούς και ενδιαφέροντες θησαυρούς. Το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» έχει την δική του λαμπρή ιστορία και στις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτουμε πως ο λαός μετέφερε και ύμνησε τα τελευταία λόγια του αρχηγού Μίχου Φλώρου κατά την διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου (1826). Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένας θρήνος, ένα μοιρολόι που τραγουδιέται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου