Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες και αυθαίρετες οι μειώσεις στις συντάξεις



Παράνομες και αυθαίρετες μειώσεις επιβάλλονται μετά το νόμο Κατρούγκαλου σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.Ο «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύει έγγραφο της Αρχής με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2017, στο οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και επισημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους έγινε με λάθος τρόπο επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους δικαιούχους.

Όπως σημειώνει στην αναφορά του ο ΣτΠ μετά το νόμο Κατρούγκαλου εφαρμόζονται παράνομα οι περικοπές των νόμων 4093/12 και 3986/11 σε ανύπαρκτα ποσά συντάξεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αντί μειώσεων σε επικουρικές άνω των 300 ευρώ από 3-10%, όπως προβλέπεται από το νόμο 3986/11 να επιβάλλονται με τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου περικοπές διπλάσιες και τριπλάσιες.
Σε παραδείγματα που δημοσιεύει η εφημερίδα, παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνταξιούχων όπου ο μεν πρώτος με επικουρική 376,18 ευρώ, η μείωση της οποίας ήταν 15,05 ευρώ και με τον επαναυπολογισμό η μείωση εκτοξεύτηκε στα 57,52 ευρώ και ο μεν δεύτερος με μείωση 58,38 ευρώ, η οποία μετά τον επανυπλογισμό της διπλασιάστηκε και πήγε στα 109,36 ευρώ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει αναντιστοιχίες και στις περικοπές στα μερίσματα του Δημοσίου και καλεί την κυβέρνηση είτε να νομοθετήσει είτε να επιστρέψει αναδρομικά στους συνταξιούχους τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί παρανόμως ως μειώσεις επί ποσών που δεν λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου