Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

NASA: Ενδέχεται να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου



Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που υποστηρίζουν ζωή, σε έναν άλλο παγωμένο κόσμο που βρίσκεται μέσα στη «γειτονιά» μας.
Ο Εγκέλαδος, ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, διαθέτει χημικά συστατικά που όταν εντοπίζονται στη Γη τείνουν να υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής, ανέφεραν οι επιστήμονες της  NASA, υπονοώντας ότι μπορεί να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί κάτω
από το παγωμένο «κέλυφός» του.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό εκτιμούσαν ότι ο Εγκέλαδος είναι ένας από τους κυριότερους «υποψηφίους» για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς αποτελεί ένα πλανητικό σώμα που περιέχει έναν ωκεανό, ο οποίος καλύπτει όλη την επιφάνειά του. Η νέα, ωστόσο, έρευνα δίνει μία καλύτερη εικόνα, καθώς καταδεικνύει ότι υπάρχει πηγή χημικής ενέργειας που είναι ικανή να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάντερ Γουέιτ του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και την ανάλογη ανακοίνωση στη συνέντευξη της NASA, δήλωσαν ότι είναι πιθανό -αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία- πως, με τη βοήθεια της υδροθερμικής δραστηριότητας, στο βυθό του Εγκέλαδου παράγεται μεθάνιο από μικροοργανισμούς.
Τα νέα αυτά ευρήματα προέρχονται από την αποστολή του διαστημόπλοιου Cassini, το οποίο συνέλεξε στοιχεία για το υδάτινο στοιχείο που βρίσκεται στον Εγκέλαδο.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τρία είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σε έναν πλανήτη: νερό, οργανικά μόρια και μία πηγή ενέργειας. Τα δύο πρώτα είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν στον Εγκέλαδο, ωστόσο με τη νέα έρευνα καθίσταται σαφές ότι υπάρχει και το τρίτο στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου