Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.141 παραβιάσεις σε μια μέρα!



Σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προέβησαν τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος». Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα.


Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Δεκατέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.


Τουρκικά πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου


Δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, τις μεσημβρινές ώρες παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούσε συνεχώς ελληνικό παράκτιο περιπολικό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για απομάκρυνσή τους, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ.

Τα τουρκικά πλοία, τα οποία και αυτά συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ», παρέμειναν στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.


ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία κάποιοι δεν θέλουν σχέσεις καλής γειτονίας

Ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» καταγγέλλει το υπουργείο Eξωτερικών την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει επίσης: «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν, παράλληλα, την «ανευθυνότητα ορισμένων στην Αθήνα που αντί να αναγνωρίσουν ότι στη συνάντηση του Πεκίνου άλλαξε η ημερήσια διάταξη της διμερούς συζήτησης και απομακρύνθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αναθεωρητική του ρητορική, προσπαθούν να τροφοδοτήσουν ένταση ανακαλύπτοντας ανύπαρκτα θέματα».

Τους καλούν δε να απαντήσουν στο πολύ απλό ερώτημα: «Θέλουν ο Τούρκος Πρόεδρος να αποδέχεται τη Συνθήκη της Λωζάννης ή όχι;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου