Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Τι φέρνει το 4ο Μνημόνιο Τσίπρα.



Ένα δεσμευτικό 4ο μνημόνιο που στήνεται υπό πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση προβάλλοντας μόνο τα «αντίμετρα», και το οποίο προβλέπει μόνιμη επιτροπεία για τουλάχιστον μια πενταετία μετά τη λήξη του μνημονίου και διαρκή απειλή πρόσθετων μέτρων, αποκαλύπτουν πηγές της ευρωζώνης που έδωσαν σήμερα τη δική τους οπτική για το πώς βλέπουν την προωθούμενη τριπλή συμφωνία
Ελλάδας-ευρωζώνης-ΔΝΤ.
Υποβάθμιση ανάπτυξης
 Η πρώτη τρικυμία προέρχεται από την παραδοχή υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα υποβαθμίσει στο 2% (από 2,7% αρχικά και έναντι 2,2% πρόβλεψης του ΔΝΤ ) τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2017 ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την παρατεταμένη καθυστέρηση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στην οικονομία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από την πραγματική οικονομία φέτος θα λείψουν σύμφωνα με την Κομισιόν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, και το ερώτημα είναι σε τι βαθμό αυτή η απώλεια θα επηρεάσει τις συνολικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά και οι ασκήσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο αξιωματούχος της Ε.Ε είπε ότι προς το παρόν η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Πέντε χρόνια σε εποπτεία
Ο δεύτερος κολαφισμός έρχεται από την διάψευση εκ μέρους των ίδιων ευρωπαϊκών πηγών ότι η Ελλάδα πρόκειται να βγει από την αυστηρή επιτροπεία των δανειστών μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αυτό που θα συμβεί σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πως ακόμη και αν η Ελλάδα πάρει «εξιτήριο» με την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου και βγει στις αγορές, «θα χρειαστεί να παραμείνει σε εποπτεία από 3 έως 5 χρόνια έως ότου οι δανειστές πεισθούν ότι αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις». Στην ουσία προανήγγειλε την υπογραφή ενός μεταβατικού μνημονίου που πιθανόν θα συνοδεύεται από μια προληπτική γραμμή πιστωτικών διευκολύνσεων η οποία θα παρέχεται έναντι δέσμευσης για νέες μεταρρυθμίσεις και υπό αυστηρή επιτροπεία και παρακολούθηση.
Το ΔΝΤ θέλει δεσμεύσεις από τη Ν.Δ
Η υπόθεση της επιτροπείας εμπλέκει εκ των πραγμάτων και την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές. Ερωτηθείς σχετικά  με το ενδεχόμενο να ζητηθούν πολιτικές δεσμεύσεις από τη Νέα Δημοκρατία, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για το ΔΝΤ να ζητήσει κάποιου είδους διαβεβαιώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα ανατρέψει το πρόγραμμα». Αυτό σύμφωνα με πηγές, έχει ήδη γίνει αποδεκτό υπό την έννοια ότι η Ν.Δ δεν αμφισβητεί τους στόχους του προγράμματος, αλλά τα μέσα και το μείγμα πολιτικής με τα οποία μπορεί να επιτευχθούν.
100 προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα
Μέχρι να φτάσουμε στην «έξοδο από τα μνημόνια» το καλοκαίρι του 2018, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και αυτή ακόμη βρίσκεται στο δρόμο. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτούνται 140 προαπαιτούμενα εκ των οποίων έχουν γίνει τα 40. Από τα υπόλοιπα 100, τα 80 απαιτούν νόμους και επιμέρους αποφάσεις για να εφαρμοστούν. Η εκτίμηση της τρόικας είναι ότι τα μέτρα της συμφωνίας θα έχουν ψηφιστεί μεταξύ της 16ης και της 18ης Μαιου ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαϊου να επικυρωθεί τυπικά η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Ιούλιο η εκταμίευση δόσης
Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαϊου θα απαιτηθούν περίπου 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης  και περίπου άλλες 5-6 εβδομάδες για να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Θα χρειαστεί δηλαδή να φτάσουμε, μέχρι τον Ιούλιο μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες (επικύρωση κοινοβουλίων κλπ) για να εκταμιευτεί η δόση των περίπου 7 δις. ευρώ με την οποία θα πληρωθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις (7,3 δισ. ευρώ) που υπάρχουν τον ίδιο μήνα.
Διαφωνίες για το χρέος
Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ επί των θεμάτων διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως υπάρχει ήδη τεχνική συμφωνία αλλά το ΔΝΤ δεν την επικυρώνει έως ότου υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (σ.σ το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι πρέπει να μείνουν «στην άκρη» 10 δισ. ευρώ) ο αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται άλλα κεφάλαια και το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει πως θα χρησιμοποιηθούν τα περίπου 20 δις. ευρώ που έχουν περισσέψει από το δάνειο για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η έξοδος της αγορές θα γίνει στα τέλη του 2017 ή  αρχές του 2018 αν όλα πάνε καλά. «Αν ολοκληρωθεί εγκαίρως η 3η αξιολόγηση το Φθινόπωρο που θα είναι ευκολότερη από τις προηγούμενες επειδή αφορά σε θέματα εφαρμογής και όχι νομοθέτησης,  θα μπούμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος με ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου