Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Το "μαρτύριο της σταγόνας" για δόση-χρέος



Ούτε… ανάσα δεν αφήνουν να πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα, που το τελευταίο διάστημα αρέσκεται να επενδύει πολιτικά σε ένα success story πανομοιότυπο -αν όχι ίδιο- με εκείνο του Α. Σαμαρά.
Η υπόθεση του χρέους φαίνεται να πηγαίνει από Eurogroup σε Eurogroup, εξαντλώντας χρόνο, που και πάλι η Ελλάδα δεν έχειΔεν πέρασαν λίγες ώρες από την περιβόητη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο να… φορέσει γραβάτα και έσπευσαν από τις Βρυξέλλες
να κοντύνουν τις προσδοκίες, αν όχι να τις ακυρώσουν για εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Benoit Coeuré δήλωσε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE έχει ακόμα αρκετά εμπόδια, ενώ πηγή της Ε.Ε. επεσήμανε ότι οι πιθανότητες συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στις 22 Μαΐου είναι 50%-50%.

Αυτό δεν μπορούσε παρά να το σημειώσει αμέσως η Citigroup σε νέο της note για την Ελλάδα, με το οποίο έσπευσε να ενημερώσει τους επενδυτές, που την εμπιστεύονται.

Και κάπως έτσι αρχίζει για ακόμη μία φορά το «μαρτύριο της σταγόνας» για τον ελληνικό λαό και τη χώρα γενικότερα.

Η υπόθεση του χρέους φαίνεται να πηγαίνει από Eurogroup σε Eurogroup, εξαντλώντας χρόνο, που και πάλι η Ελλάδα δεν έχει.

Ενώ όλοι στην Αθήνα μιλούν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας σε συνάρτηση με το χρέος, ξεχνούν ότι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η καταβολή της δόσης. Κι αυτό γιατί δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη στον βαθμό που θέλουμε να πιστεύουμε.

Η «συνολική συμφωνία» που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακυρώνεται στην πράξηΗ «συνολική συμφωνία» που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακυρώνεται στην πράξη.

Φαντάζει απίθανο την ερχόμενη Δευτέρα να αποφασιστεί και να δοθεί οριστική λύση για το χρέος και ταυτόχρονα να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση των 17,2 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει από τον μηχανισμό.

Η διατύπωση των παρεμβάσεων για το χρέος θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα στο ανακοινωθέν του Eurogroup (ακόμη κι αν ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης), αλλά θα είναι στα πρότυπα των ανακοινώσεων του Μαΐου του 2016 και του Νοεμβρίου του 2012.

Όλα δείχνουν, δηλαδή, ότι θα επαναλαμβάνεται η φράση «εφόσον χρειάζεται» (if necessary) και η ανάληψη δράσης θα προβλέπεται για μετά τη λήξη του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.

Σε επίπεδο εκταμιεύσεων όχι μόνο δεν θα δοθεί εντολή να δοθούν τα 17,2 δισ. ευρώ του προγράμματος, αλλά είναι επισφαλής και η εκταμίευση των 7 δις που πρέπει να πληρώσει μέσα στον Ιούλιο η χώρα. Κι αυτό γιατί και η «υποδόση» εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το Ταμείο όμως έχει διακηρύξει ότι χωρίς σαφή μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Μεσολαβούν οκτώ εβδομάδες μέχρι την ημερομηνία πληρωμής χρέους από την πλευρά της Ελλάδας. Μάλλον θα είναι οκτώ εβδομάδες αγωνίας με πολλές μεταβλητές, αφού ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι ούτε το ΔΝΤ φαίνεται να… βιάζονται. Από την άλλη μεριά, και η ΕΚΤ φαίνεται να συμμερίζεται περισσότερο τις απόψεις του Ταμείου, από εκείνες του Β. Σόιμπλε.

Πού πραγματικά διαφωνούν Ευρώπη και ΔΝΤ;

Πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν το είδος και την ποιότητα της διαφωνίας των δύο πλευρών. Γιατί αυτή η εμμονή του ΔΝΤ με τη διευθέτηση του χρέους; Τι είναι εκείνο που φοβάται; Τι είναι εκείνο που επιδιώκει;

Την απάντηση τη δίνει έως έναν βαθμό σήμερα και πάλι η Citi, που χρησιμοποιεί πηγή της Ε.Ε.

Μέχρι το 2022-2023 αναφέρουν άλλες πηγές ότι έχει ήδη επεκταθεί η υποχρέωση της χώρας να εμφανίζει πλεονάσματα τουλάχιστον 3,7% για τη διασφάλιση των χρημάτων που έχουν δώσει οι πιστωτέςΑναφέρει, λοιπόν, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να διαφωνούν για τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ότι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα συζητήσει την «ιδιαιτερότητα των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016», ενώ κάποια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέραν του 2018 φαίνεται να έχει επιτευχθεί.

Μέχρι το 2022-2023 αναφέρουν άλλες πηγές ότι έχει ήδη επεκταθεί η υποχρέωση της χώρας να εμφανίζει πλεονάσματα τουλάχιστον 3,7% για τη διασφάλιση των χρημάτων που έχουν δώσει οι πιστωτές.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «δεν θα ποσοτικοποιηθούν τώρα».

Όπως, όμως, σχολιάζει η Citi, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είναι απαραίτητα για να καταστεί βιώσιμο, αλλά και των σοβαρών αντιρρήσεων που έχουν βασικές χώρες πιστωτές (κυρίως στη Γερμανία), μόνο μία επαναβεβαίωση των προηγούμενων δεσμεύσεων για απομείωσή του στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (το καλοκαίρι του 2018) θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ή τον... Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου